Μπορεί να αμφισβητήσει κανείς την συμβολή των Ξενοδοχείων στην ολοκλήρωση το Τουριστικού Προϊόντος;
Τα Ξενοδοχεία δεν χαρακτηρίζονται άδικα ως η Ναυαρχίδα του Τουρισμού, καθώς σηκώνουν μόνα τους τεράστιο βάρος σε αυτήν την βιομηχανία, με μεγάλα κεφάλαια, εργατικό δυναμικό, και προώθηση της περιοχής προς όφελος όλων.
Όμως αυτά δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς άλλες επιχειρήσεις (εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες μεταφορών, εστίαση κλπ),,, αλλά και οι επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές κυρίως, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να είναι βιώσιμες χωρίς τα Ξενοδοχεία…
Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα για το πόσο άμεση σχέση έχουν τα Ξενοδοχεία με όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, πόσο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από τα Ξενοδοχεία, αλλά και το αντίθετο.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: και απευθύνομαι σε όλα τα Ξενοδοχεία της Θεσπρωτίας, τα συμφέροντα τους που βρίσκονται και πως τα διεκδικούν;
Πολύ καλό σημάδι ότι τα ήδη υπάρχοντα Ξενοδοχεία επενδύουν σε ανακαινίσεις για να προσφέρουν πολύ καλύτερες ποιοτικές υπηρεσίες, αλλά και πολύ καλό σημάδι ότι συνεχώς έρχονται νέες επενδύσεις Ξενοδοχείων με την δυναμικότητα να σκαρφαλώνει συνεχώς ψηλά….
Τα Ξενοδοχεία δεν είναι απλώς καταλύματα που μπορούν να ανοίξουν σε μια μέρα και να λειτουργήσουν, χρειάζονται άτομα, προσωπικό με εξειδίκευση, και για να το εξασφαλίσουν αυτό θα πρέπει να προσφέρουν εργασία για τουλάχιστον 4-5-6 μήνες, με τα έξοδα να είναι τεράστια, όπως επίσης για να καλύψουν τα έξοδα πρέπει να επενδύσουν μεγάλα κεφάλαια για να διαφημιστούν είτε σε εκθέσεις τουρισμού, είτε με άλλο τρόπο….
Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω αν έχουν ουσιαστικό όφελος από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Αθήνας για την περιοχή που έχουν επενδύσει στα 450χλμ μακριά…
Μήπως θα πρέπει να διεκδικήσουν με συλλογική προσπάθεια, αίτημα προς την πολιτεία να τροποποιήσει το νόμο 4497/2017 (Μέρος Β, Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας, Κεφάλαιο Α’ ως και Ζ’, Άρθρα 61 ως 95) ώστε όχι μόνο να έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας (η οποία εγγραφή είναι προαιρετική) αλλά να έχουν ΚΑΙ δικαίωμα ψήφου, διότι η άμεση συμμετοχή τους στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας δυναμώνει κατακόρυφα την τουριστική φωνή όλης της Θεσπρωτίας και η εμπειρία τους, η γνώση τους, η συμβολή τους είναι πολύτιμη για όλους. Το δικαίωμα ψήφου στο Επιμελητήριο της περιοχής τους δεν αναιρεί την υποχρεωτικότητα εγγραφής τους στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ΑΘήνας.
Εφόσον στην Θεσπρωτία επενδύουν, θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και να διεκδικήσουν με την ψήφο τους πλέον, να υλοποιηθούν προτάσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.
Τα Ξενοδοχεία πρέπει και είναι επιτακτικό να έχουν φωνή στο Επιμελητήριο για να φωτίζουν κάθε κίνηση είτε συμβουλευτικά ή ακόμα και με δικαίωμα συμμετοχής στην Διοικητική Επιτροπή….
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας έχει αποδείξει πως εργάζεται μεθοδικά και αποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια, ενώ οι Ξενοδόχοι Θεσπρωτίας έχουν αποδείξει πως έχουν συμβάλλει δυναμικά με τις μεγάλες επενδύσεις τους και την επιτυχία στο να έχουν πληρότητα τις μέρες λειτουργίας τους…
Τι θα μπορούσε να συμβεί λοιπόν με αυτήν την “συνεργασία” των 2 γιγάντων;;;;