Φεστιβάλ Τεχνών Φοινικίου

0

📆Φεστιβάλ Τεχνών Φοινικίου στις 15 ως και τις 30 Ιουλίου

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Δωδώνης Γ. Παπαδιαμάντης

0

📌Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο τέως Δήμαρχος Δωδώνης Γιώργος Παπαδιαμάντης. Ο Γιώργος Παπαδιαμάντης έφυγε από τη ζωή σκορπώντας θλίψη στους οικείους του αλλά και στην αυτοδιοικητική οικογένεια της περιοχής.

🥀Είχε εκλεγεί το 1998 και ήταν ο πρώτος δήμαρχος στον Καποδιστριακό Δήμο Δωδώνης. Άνθρωπος που αγαπούσε βαθιά τον τόπο του και εργάστηκε για αυτόν.

↪️Συνέχιζε να είναι ενεργός και υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός όχι μόνο στην περιοχή του αλλά και από όλους τους αυτοδιοικητικούς των Ιωαννίνων με τους οποίους συνυπήρξε την περίοδο εκείνη.

Πηγή: epiruspost.gr

Ο Αντρέας Γεωργίου διαφημίζει τα Ιωάννινα με το «Ταμπού»

0

🎞️Ένα εντυπωσιακό βίντεο με εικόνες από τα Ιωάννινα, την ώρα που βάφονται με τα χρώματα από τον ήλιο που δύει, δημοσίευσε ο δημοφιλής Κύπριος ηθοποιός και παραγωγός Αντρέας Γεωργίου διαφημίζοντας την τηλεοπτική σειρά «Ταμπού».

🎬Τα γυρίσματα συνεχίζονται αυτό το διάστημα από το δίδυμο που χάρισε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες, τον Αντρέα Γεωργίου και τον Κούλη Νικολάου.

↪️Η σειρά θα προβάλλεται από το φθινόπωρο στο Mega. Μεγάλο μέρος των γυρισμάτων γίνεται στην πόλη των Ιωαννίνων, το Ζαγόρι, τα Τζουμέρκα ενώ ένα μέρος θα γυριστεί στην Κύπρο.

Πρόκειται για ένα σήριαλ μυστηρίου με έντονο αστυνομικό στοιχείο στο οποίο πρωταγωνιστούν γνωστοί ηθοποιοί όπως ο Μέμος Μπεγνής αλλά και πολλά νέα πρόσωπα.

Η συγκεκριμένη τηλεοπτική παραγωγή αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την διαφήμιση της πόλης. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άλλωστε έχουν να θυμούνται την αλλαγή που έφερε στον τουριστικό τομέα το σήριαλ του Μανούσου Μανουσάκη «Άγγιγμα Ψυχής» με γυρίσματα τότε στα Γιάννινα και το Ζαγόρι.

Δείτε το βίντεο εδώ.

Πηγή: epiruspost.gr

Χάρης Βαρθακούρης και Γιάννης Βαρδής στα Γιάννινα

0

💥Ο Χάρης Βαρθακούρης και ο Γιάννης Βαρδής ύστερα από τις απόλυτα επιτυχημένες sold out χειμερινές τους εμφανίσεις, έχουν ξεκινήσει την καλοκαιρινή τους περιοδεία.

📆Οι δυο μοναδικές φωνές με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο και την αμεσότητα που τους κάνει ένα με το κοινό τους, έρχονται στα Γιάννινα στις 20 Ιουλίου στον νέο χώρο Τ62 για να ταξιδέψουν το κοινό μέσα από παλιές και νέες επιτυχίες τους σε ένα υπέροχο μουσικό πρόγραμμα.

↪️Οι πόρτες ανοίγουν 20:00

Έναρξη 21:00

Σημεία προπώλησης: more.com & Tickets ioannina

Προπώληση 18€

Είσοδος 20€

Δωρεάν παιδιά κάτω των 8ετων και ΑΜΕΑ

Τηλ. πληροφοριών 6932580464

Πηγή: epiruspost.gr

Πεζοπορία στα όρη Παραμυθιάς σε υψόμετρο 1658μ. +ΒΙΝΤΕΟ

0

📌Με μέλη του αεραθλητικού συλλόγου Παραμυθιάς

⛰️H πεζοπορία είναι τα μονοπάτια, τα καλύτερα μονοπάτια βρίσκονται στα βουνά και η καλύτερη εποχή για την πεζοπορία είναι τώρα, τώρα που μπαίνει ουσιαστικά η άνοιξη. Η πεζοπορία στο βουνό είναι μια δραστηριότητα που βοηθάει σώμα και πνεύμα και επιπλέον, είναι ιδανική για τη μείωση του στρες.

↪️Η ορεινή πεζοπορία μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς. Αποδεδειγμενα μειώνει το επίπεδο της κακής χοληστερόλης στο αίμα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την καλή. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσει ή να αποτρέψει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης δύναται να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Πολλές μελέτες καταδεικνύουν το περπάτημα στο βουνό ως το νούμερο ένα αντικαταθλιπτικό ειδικότερα όταν γίνεται συστηματικά και σε μορφή άσκησης. Όταν κάνουμε πεζοπορία πρέπει αναγκαστικά να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στον τόπο και τον πραγματικό χρόνο εστιάζοντας όλες τις αισθήσεις μας.

Σηματοδοτημένα από συλλόγους και εθελοντές μονοπάτια στα βουνά της Παραμυθιάς υπάρχουν αρκετά, και από εδώ μπορείτε να δείτε τις καλύτερες διαδρομές.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, όμορφες εικόνες απο πεζοπορία των μελών του αεραθλητικού συλλόγου Παραμυθιάς στα ορη Παραμυθιάς σε υψόμετρο 1658μ.

Πηγή: paramythia-online.gr

Τελευταία βουτιά για Γάλλο τουρίστα στα Σύβοτα

0

🥀Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε από τη θάλασσα στα Σύβοτα, 74χρονος Γάλλος υπήκοος.

▪️Ο άτυχος άνδρας επισκέπτονταν την περιοχή των Συβότων με τουριστικό σκάφος που κάνει ημερήσιες εκδρομές από την Κέρκυρα στα Θεσπρωτικά παράλια.

↪️Η βουτιά που έκανε ανοιχτά της παραλίας “ΔΕΗ” των Συβότων, έμελλε να είναι και η τελευταία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 74χρονος αντιμετώπιζε ζητήματα υγείας. Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι υπηρεσίες του Λιμενικού.

Πηγή: epiruspost.gr

Αποχαιρετισμό στον Αντώνη Μπέση, τον άνθρωπος των βουνών.

0

✍️Γράφει ο Παύλος Λ. Αλεξίου

📌Αγαπημένε Αντώνη Μπέση
Δεν κατάφερα, μέσα στη στενοχώρια και την αντάρα του μυαλού μου, να αποχαιρετίσω τον πατέρα και τη μάνα μου, όταν έφυγαν.
Όμως, είπα αυτή τη φορά, εσύ δεν θα μας φύγεις «έτσι».
Αν θέλεις, είναι και οι τύψεις που δεν μπορέσαμε να έρθουμε με τη σύντροφό μου, να σε δούμε το τελευταίο διάστημα, που μας περίμενες, γιατί εσύ, όταν κατέβαινες στην πόλη, περνούσες πάντα να μας δεις,
Όμως δεν ήθελα να σε δω στο κρεβάτι του πόνου.
Εσένα έναν άνθρωπο των βουνών, ένα με αυτά.
Και νόμιζα ότι, όπως λέει το δημοτικό τραγούδι «καλότυχα είναι τα βουνά που δεν φοβούνται χάρο», δεν θα έφευγες κι εσύ ποτέ.
Όμως μας έφυγες, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό, αλλά μια μνήμη, ιδιαίτερα την παιδική -και ως εκ τούτου ευαίσθητη- γεμάτη από την παρουσία σου.
Σε θυμόμαστε, ακούραστο, εργατικό, ορεξάτο, αισιόδοξο, μέσα στις απέραντες δυσκολίες και τις αντιξοότητες της ζωής, εκείνης της εποχής, με εκείνο το όμορφο χαμόγελο και το ασυγκράτητο γέλιο, που έκανε το πρόσωπό σου να λάμπει.
Περιμέναμε πότε θα έρθει η άνοιξη για να σε ξαναδούμε να έρχεσαι από το «Νουνεσάτι» στο χωριό μας, στη Σαλονίκη και να αλωνίζεις τα βουνά, τη «Σπάτα» και την «Πλαγιά» τη «Σούρλα» και τη «Φραξουλιά».
«Γερό ποδάρι» έλεγε ο θείος μου, που κι εκείνος δεν πήγαινε πίσω.
Να φεύγεις το πρωί από τη «Χιονίστρα», μετά το άρμεγμα στη στρούγκα του «Ρούκου» ή «στην κορφή στα έλατα», να κατεβάζεις το γάλα στο «μπάτζιο», στο χωριό κι από εκεί στη Παραμυθιά, να γυρνάς στο χωριό, να κάθεσαι στο καφενείο μέχρι αργά, γιατί σου άρεσε η παρέα, η κουβέντα και η «ανθρωπίλα» -που σου έλειπε- και να φεύγεις νύχτα για το βουνό, την «Μουρτζιά», για να μη μείνουν μόνες τους η Βαγγελή ή η Ευτυχία, η Γάκαινα.
Αντώνη τους βοήθησες όλους, πλουσιοπάροχα και ανυστερόβουλα, γονείς, αδέλφια, παιδιά και εμάς.
Μας έφερνες τότε εφημερίδες και βιβλία από τον αδερφό σου -αυτές που έβγαιναν τότε- και εμείς τις ρουφούσαμε, μέχρι και τις μικρές αγγελίες διαβάζαμε και μετά άρχιζε η συζήτηση μαζί σου, τα τεράστια «γιατί» και τα «πώς» :
«Πόσο πληθυσμό έχει εκείνη ή χώρα;», τι θα γίνει στην Ισπανία αν πέσει ο «Φράνκος», «πόσο να κοστίζει ένα τάνκς ή ένα καράβι» ή «πως θα πάνε τα πράγματα τώρα που ο Νίξον πήγε στην Κίνα».
Γιατί -«τέκνο της ανάγκης» κι εσύ- μπορεί να τέλειωσες μόνον το Δημοτικό, αλλά ήθελες πάντα να μαθαίνεις, ήσουν ένα ανοιχτό μυαλό, άκουγες, προοδευτικός άνθρωπος με την πραγματική σημασία της λέξης και -παρότι από συντηρητική οικογένεια- δεν δίσταζες να λες ανοιχτά, χωρίς να έχεις εμβαθύνει στα πολιτικά προγράμματα, αλλά απογοητευμένος απ΄ όλους τους άλλους:
«Παύλο θα σε υποστηρίξω».
Κι΄ αυτό εμένα με συγκινούσε απέραντα.
Όχι για την υποστήριξη, αλλά για την αγάπη και την εμπιστοσύνη.
Χαιρόμασταν πραγματικά να είμαστε και περπατάμε μαζί σου συνέχεια.
Κι εσύ χαιρόσουν μαζί μας, που μας έβλεπες «με τα βιβλία στην τσιάντα», όπως έλεγες, με τις επιτυχίες μας, γιατί μας έβλεπες σαν δικά σου παιδιά. Άλλωστε τα «Μπεσιάκια» και τα «Αλεξάκια», που ανεβοκατεβαίναμε τα βουνά κάθε μέρα μαζί, φορτωμένα με σακούλια, ήμασταν τότε σαν αδέρφια.
Σε θυμόμαστε ακόμη με το κυνηγετικό στην πλάτη, το κυνηγόσκυλο τον «Γαλάνη» κι έναν λαγό στο σακούλι.
Αντώνη,
Ευτύχησες να έχεις δίπλα σου μια ωραία γυναίκα, μια πολύ καλή ψυχή, τη Βαγγελή, που πάντα σε πρόσεχε, αλλά το τελευταίο διάστημα ήταν ο φύλακας άγγελός σου. Να έχεις μαζί της τρία εξαιρετικά παιδιά, την Γιώτα, την Άννα και τον Δημητράκη, τον «Βενιαμίν» και τον μικρότερο όλης της παρέας των παιδιών των «Ψηλών Βουνών».
Το ένοιωθα, αν και το έκρυβες προσεκτικά, ότι σε λύγισε η απώλεια του εγγονού σου.
Ήταν μια τσεκουριά σε ένα περήφανο δέντρο.
Όμως έτσι είναι η ζωή.
Ξέρω τώρα, με το φευγιό σου, ότι η στενοχώρια των δικών σου ανθρώπων, των παιδιών σου, ιδιαίτερα της κυρα-Βαγγελής είναι μεγάλη.
Ας σκέφτεται όμως -για να ησυχάζει λίγο- ότι μπορεί να έφυγε ο Αντώνης της, ο Αντώνης μας, όμως έχει τα παιδιά και τα άλλα εγγόνια της,
Στη θέση του μεγάλου Αντώνη που φεύγει, έρχεται ο νέος, ο μικρός Μπέσης Αντώνιος του Δημητρίου κι αυτός, αλάρωτος, ατίθασος και ορεξάτος, απ΄ όσο τον έχω γνωρίσει, σαν τον Αντώνη που χαιρετάμε σήμερα.
Αγαπημένε Αντώνη θα μας λείψεις κι εμάς.
Θα σε θυμόμαστε πάντα όμως με νοσταλγία, γιατί είσαι ένα κομμάτι της παιδικής μας ηλικίας, ένα κομμάτι της ιστορίας του χωριού μας, ένα κομμάτι της ζωής μας και ο αποχαιρετισμός μου αυτός είναι ένα μικρό αντίδωρο για όλα αυτά.

Πηγή: epiruspost.gr

Βεβήλωσαν τις σημαίες στο Σούλι..  

0

📌Ομάδα εθελοντών με την συνδρομή του Δήμου είχε φτιάξει γκράφιτι με την ελληνική σημαία στον δρόμο του Σουλίου.

🕊️Σε έναν τόπο που είναι συνώνυμο του αγώνα, της ελευθερίας και της αυτοθυσίας.

↪️Κάποιοι άγνωστοι όμως κατάφεραν να φτάσουν μέχρι εκεί  και να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα..

Βεβήλωσαν το εθνικό σύμβολο γράφοντας συνθήματα και προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.

Η ομάδα εθελοντών που δούλεψε για το γκράφιτι θα προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση ενώ εξετάζεται και προσφυγή στην δικαιοσύνη.

Πηγή: epiruspost.gr

Κ. Τασούλας: Πρόωρη, άδικη και άκομψη η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας

0

📌Το όνομα του Προέδρου της Βουλής και βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα είναι από αυτά που ακούγονται και μάλιστα έντονα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

🗣️Ο ίδιος μίλησε για πρώτη φορά, σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα». Στο ερώτημα λοιπόν αν η αναφορά του ονόματός του για την Προεδρία της Δημοκρατίας του δημιουργεί αμηχανία, απαντά αρνητικά εξηγώντας και τον λόγο ενώ τονίζει πως η συζήτηση είναι πρόωρη, άδικη και άκομψη.

↪️«Είμαι αρκετά έμπειρος, ώστε ν’ αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι ένα παιχνίδι που στην πραγματικότητα δεν μ’ αφορά. Αφορά κάτι άλλο αυτή τη στιγμή. Εγώ έχω τη γνώμη ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι και πρόωρη και άδικη και άκομψη, ως προς τον θεσμό και ως προς την επικαιρότητα. Η Προεδρική θητεία λήγει τον Μάρτιο. Κάποια στιγμή το Φεβρουάριο θα τεθεί το θέμα θεσμικά και οι συζητήσεις που θ’ αξίζουν τον κόπο, θα γίνουν μέσα στον Ιανουάριο του’ 25, άντε και τον Δεκέμβριο του’ 24.

Τώρα, επαναλαμβάνω, είναι και πρόωρο και άδικο και άκομψο» αναφέρει στη συνέντευξη.

Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι η τελευταία της συνέντευξης ενώ σε  προηγούμενες ξεδιπλώνεται η μακρά πολιτική διαδρομή του Κώστα Τασούλα, η σχέση του με τον Ευάγγελο Αβέρωφ και οι θέσεις για διάφορα πολιτικά ζητήματα.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σημειώνει ότι τον προβλημάτισαν όσο έπρεπε.

«Οι ευρωεκλογές, με εξαίρεση το’ 84, ήταν πάντα εκλογές β’ διαλογής στα μάτια των Ελλήνων, πάντα. Και πάντα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ήταν εντελώς διαφορετικά απ’ των εθνικών εκλογών. Θα σας πω δύο παραδείγματα: Το 1981 συνέπεσαν οι ευρωεκλογές με τις εθνικές, σπάνιο δηλαδή, την ίδια στιγμή ψηφίσαμε σε δύο κάλπες. Τότε πρωτοψήφισα. Το ΠΑΣΟΚ πήρε περίπου 49% στις εθνικές και μετά βίας 40% στις ευρωεκλογές -την ίδια στιγμή, την ίδια ώρα, οι ίδιοι άνθρωποι. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου του’ 14 ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβαινε, απόδειξη ότι τον Ιανουάριο του’ 15 εξελέγη -τον Μάιο είχε πάρει 26% και μετά από 8 μήνες, 37%».

Τονίζει ότι στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υπάρχει μήνυμα το οποίο σηκώνει διόρθωση.

«Πάμε τώρα στη συμμετοχή: Το 2004 ψήφισαν 7,5 εκατομμύρια πολίτες, τον Μάιο του’ 23, 6 εκ., τον Ιούνιο του’ 23, 5,3 εκ. και στις πρόσφατες ευρωεκλογές 4 εκ. -και ήταν η 5η φορά μέσα σ’ έναν χρόνο που ψηφίζαμε. Πρέπει ν’ αποδραματοποιήσουμε λίγο τα πράγματα. Όχι ότι δεν υπάρχει μήνυμα στις ευρωεκλογές, στην αποχή και στη μείωση των κομμάτων και της Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς και υπάρχει. Και προφανώς σηκώνει διόρθωση» καταλήγει.

Πηγή: epiruspost.gr

Σύγκρουση ΙΧ με φορτηγό, ευτυχώς χωρίς τραυματίες

0

❗Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στη διασταύρωση στο Μορφάτι.

🚗Το τροχαίο έγινε όταν ένα ΙΧ, παραβιάζοντας πιθανότατα τη σηματοδότηση συγκρούστηκε με φορτηγό το οποίο κινούνταν με κατεύθυνση από την Πρέβεζα προς την Ηγουμενίτσα.

↪️Ευτυχώς από την σύγκρουση δεν υπήρξαν τραυματισμοί ενώ προανάκριση διενεργεί η τροχαία.

Η κίνηση πάντως σε όλο το παραλιακό μέτωπο είναι αυξημένη και απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους οδηγούς.

Πηγή: epiruspost.gr