Καλοί οι ποδηλατόδρομοι αλλά λείπουν και μερικοί δρόμοι…

0

🏃Βόλτες στον πεζόδρομο- ποδηλατόδρομο έκαναν ο νυν και δύο πρώην δήμαρχοι της  Ηγουμενίτσας.. Ο νυν Παναγιώτης Νταής και οι πρώην Γιάννης Λώλος και Θωμάς Πάντος.. Άγνωστο γιατί δεν κλήθηκαν κι άλλοι πρώην δήμαρχοι..

😉Και μερικοί υπηρεσιακοί..

🫣Ανάμεσά τους ο πρώην δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης που έκανε την πρώτη επίσημη εμφάνιση με τα νέα του καθήκοντα, αυτά του Γενικού Γραμματέα του Δήμου  Ηγουμενίτσας..

Από τα ορεινά στα παράλια λοιπόν..

Με τον τρόπο αυτό θέλησαν να δείξουν την ενότητα για την ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου..

Καλή ιδέα..

Να την επαναλάβουν στο Μαυρομάτι για την διεκδίκηση και του οδικού άξονα.. Όπως επίσης να την επαναλάβουν και με τους συναδέλφους τους από την  Πρέβεζα για την διεκδίκηση της αναβάθμισης της παραλιακής..

Πηγή: Epirus Post

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου: «Ασημένιος» ο απίθανος Καραλής, ανίκητος ο Ντουμπλάντις

0

🇪🇺Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου: Ο φοβερός και τρομερός, Εμμανουήλ Καραλής κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ, κάνοντας νέο ατομικό ρεκόρ – Πρώτος με ρεκόρ αγώνων ο Άρμαντ Ντουμπλάντις.

🥈Ο «Μανόλο» έγραψε ιστορία, καθώς ανέβηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο βάθρο σε Ευρωπαϊκό ανοικτού στίβου.

💥Επίσης, έγινε μόλις ο δεύτερος Έλληνας που κατακτά μετάλλιο στο επί κοντώ, μετά τον Χρήστο Παπανικολάου που τα είχε καταφέρει το μακρινό 1996.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Νταής-Λώλος αγκαλιά: Αρνείται να γίνει η αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος του ο νέος Δήμαρχος

0

📌Συμβολική επίσκεψη στον πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο της Ηγουμενίτσας πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Παναγιώτη Νταή, συνοδευόμενο από τους πρώην Δημάρχους, Θωμά Πάντο και Ιωάννη Λώλο καθώς και από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, την ίδια στιγμή που η “μάχη” για την ΔΕΥΑΗ συνεχίζεται μερικά χιλιόμετρα παρακάτω στο Δικαστικό Μέγαρο!

Ιωάννα Τούνη: Η influencer βγήκε σε φιγούρα Playmobil – «Έπρεπε να είχε και ένα νουνίτο μαζί»

0

📌Δείτε το βίντεο με την Ιωάννα Τούνη

🪀 Η Ιωάννα Τούνη μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους στο TikTok ένα βίντεο στο οποίο δείχνει ότι έγινε Playmobil.

↪️Πιο συγκεκριμένα, η ίδια κρατά μια φιγούρα και έχει μαζί της μία φωτογραφική μηχανή για να βγάζει συνεχώς φωτογραφίες, όπως κάνει και στην πραγματικότητα. Μάλιστα, εκτός από την εμφάνισή της με μαύρο φόρεμα, η φιγούρα βγαίνει και με μαύρο ολόσωμο μαγιό!

Δείτε περισσότερα εδώ.

Το βιβλίο “Ο ΜΙΧΟ ΛΙΑΣ” παρουσιάζει ο συγγραφέας Δονάτος Μπόλοσης

0

📆Στον κήπο του βιβλιοπωλείου “Η Θέτις” στην Ηγουμενίτσα, την Παρασκευή στις 20:30

📖 Το βιβλίο “Ο ΜΙΧΟ ΛΙΑΣ” παρουσιάζει ο συγγραφέας Δονάτος Μπόλοσης την Παρασκευή στις 20:30 στο κήπο του βιβλιοπωλείου “Η Θέτις”

ℹ️ Ο Μιχαήλ Μπόλοσης γεννήθηκε στην Φροσύνη Σουλίου το 1918, όπου και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Στα ενενήντα πέντε χρόνια του βίου του, πάλευε διαρκώς με μια μοίρα άδικη και παράλογη.

Ορφανός από μωρό, έζησε σκληρά παιδικά χρόνια μέσα στην ασύλληπτη φτώχια της ελληνικής επαρχίας του Μεσοπολέμου, ενώ με την ενηλικίωσή του, βίωσε τον παραλογισμό του πολέμου

Ύστερα, στην κατεστραμμένη Ελλάδα της ανασυγκρότησης, οικογενειάρχης πλέον, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του, σε έναν τόπο άγονο και χωρίς προοπτική.

Αυτά τα βιώματά του καταγράφονται στην παρούσα έκδοση μέσα από δύο εκτενείς αφηγήσεις.

Ο εγγονός του Δονάτος Μπόλοσης αφηγείται την ιστορία του παππού του.

Σας περιμένουμε την Παρασκευή στον κήπο του βιβλιοπωλείου στις 8.30 μ.μ.

Πηγή: Paramythia Online

Αντώνης Μπέζας στην εκδήλωση μνήμης για τον Ηρώδη Νταλιάνη: Σημαντική η συνεισφορά του στα εθνικά μας θέματα

0

📆Την Παρασκευή 7 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κατίνα Παππά» της Λιβαδειάς στο Δήμο Φοινικαίων εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον αιφνίδιο θάνατο του πρώην Έπαρχου Λιβαδειάς Ηρώδη Νταλιάνη. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ταυτόχρονα το βιβλίο της κόρης του Ηρώδη Νταλιάνη Πολυξένης, με τίτλο «Ηρώδης ο πατέρας μου», με κεντρικό ομιλητή τον πρώην υπουργό και βουλευτή Θεσπρωτίας Αντώνη Μπέζα με τον οποίο ο αείμνηστος Έπαρχος είχε συνεργαστεί στενά κατά την αυτοδιοικητική του θητεία.

📌Η ομιλία του Αντώνη Μπέζα έχει ως ακολούθως:

🗣️Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος για την παρουσία μου εδώ σήμερα και την όμορφη εκδήλωση που έχετε διοργανώσει. Με τον Ηρώδησυνεργαστήκαμε στενάστα μικρά αλλά σημαντικά προβλήματα της καθημερινότηταςγια την περιοχή σας. Σαν Έπαρχος όμως είχε μεγάλη συνεισφορά στα εθνικά θέματα σε σχέση με την Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας και σε αυτά θέλω κυρίως νααναφερθώ αποκαλύπτοντας άγνωστες στους πολλούς πτυχές της δράσης του.

Σαν κεραυνός έπεσεεκείνη την ημέρα της 9ης Ιουλίου, ένα χρόνο πριν, εδώ στη Λιβαδειά, στηΘεσπρωτία, στα Τίρανα, στα Γιάννενα, στην Αθήνα, η είδηση του αιφνίδιου και αδόκητου θανάτου του Έπαρχου Ηρώδη Νταλιάνη. Ποιος δεν ήξερε τον Ρώδη;

Το γιατί έφυγεέτσι ξαφνικά και αναίτια σ’ αυτή τη φάση της ζωής του, κανείςδεν μπορεί νατο απαντήσει. Και είναι φυσιολογικόκαι κατανοητό να υπάρχει στους δικούς του ανθρώπους, τη γυναίκα του Πρανβέρα (τη Βέρα του), τα παιδιά του Πολυξένη και Νίκο και τους οικείους του, ο πόνος για την απώλεια και ο «θυμός» για το άδικο.«Θυμός», απέναντι ακόμη και στο Θεό, γιατί μεγαλώσαμε με την ιδέα ότι όλα όσα γίνονται, γίνονται σύμφωνα με το θέλημά του.

Έγραψε ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης:

«Άτιμος είναι ο κόσμος τούτος… Άδικος…

Θεέ μου πως τον κρατάς στην αγκαλιά σου

και δεν τον τινάζεις κάτω

να γίνει χίλια κομμάτια

να τον πλάσεις καλύτερο».

Αλλά ο Θεός είναι βέβαιο ότι δεν ήθελε τον θάνατό του. «Ο Θεός θάνατον ουκ εποίησεν, ουδέ τέρπεταιεπ’ απωλεία ζώντων» (Σοφία Σολομώντος), δηλαδή «ο Θεός δε δημιούργησε τον θάνατο, ούτε ευχαριστιέται όταν χάνονται οι ζωντανοί».

Και ο θάνατος δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή της συνέχειας. Όπως το πλοίο πουενώ χάνεται από ταμάτια μαςστη γραμμή του ορίζοντα,αυτό συνεχίζειτην πορεία του αλλά εμείς δεν μπορούμε να το παρακολουθήσουμε!Η συνέχεια του Ηρώδη Νταλιάνη είναιλοιπόν σήμερα ανάμεσάμας. Είναι η οικογένειά του, είναι το βιβλίο της κόρης του, είμαστεόλοι εμείςπου βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη του.

Μετον αείμνηστο Έπαρχο Λιβαδειάς Ηρώδη Νταλιάνηπορευτήκαμε μαζί, άλλοτεσε καιρούς ευοίωνους και άλλοτε σε καιρούς χαλεπούς. Τον γνώρισα μέσα από τους αγώνες του, και στα μικρά της καθημερινότητας, και στα μεγάλα θέματα του Ελληνισμού. Τον γνώρισα και μου στάθηκε, καισενίκες αλλά και σε ήττες,και αυτό έκανε ακόμη πιο στενή τη φιλία και την εκτίμηση που του είχα.

Ο Ενβέρ Χότζα -στα χρόνια του οποίου μεγάλωσε και εξαιτίας του καθεστώτος του δεν σπούδασε ενώ είχε τις πνευματικές ικανότητες ο Ηρώδης- θεωρούσε ότι η Ελλάδα αποτελούσε τον άμεσο εχθρό της Αλβανίας.Έχω την εντύπωση ότι όλεςοι αλβανικές κυβερνήσεις μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, εξακολουθούνέμμεσα ή άμεσα να έχουν την ίδια αντίληψη έναντι της Ελλάδας.

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις χαρακτηρίζονται απόμια«στασιμότητα» και από μια «βαλκανική καχυποψία». Η διατήρηση αυτήςτης κατάστασης, που οφείλεται κυρίως στην αλβανική πλευρά, αποδεικνύει ότι υπάρχουν κάποιες σταθερές πουαπομακρύνουν την αλβανική εξωτερική πολιτικήαπό την Ελλάδα. Και όλα αυτά, ενώ η Ελλάδα είναι από τουςμεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αλβανίας και τα τελευταία χρόνια οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις συνυπέγραψανμείζονος σημασίας γιατην Αλβανία αποφάσεις, όπως την ένταξή τηςστο ΝΑΤΟ (το 2009) ή την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη χώρας στην ΕΕ (το 2014).Προσέξτε, τα συνυπέγραψαν, χωρίς να θέσουν ως προαπαιτούμενο, ούτε τη βελτίωση των συνθηκών της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ούτε, μετά το 2010, τη διευθέτηση του θέματος της συμφωνίαςγιατην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Διότι για να κρίνεις και να αξιολογήσεις την προσφορά ενός ανθρώπου πρέπει να γνωρίζεις το περιβάλλον και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτός ανέπτυξε τη δράση του.

Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90, όταν στην Αλβανία η νέα γενιά, λόγω της φτώχειας, έπαιρνε το δρόμο της ξενιτιάς, ο Ηρώδης πήγε κόντρα στο ρεύμα. Νεαρός τότε, είχε γεννηθεί το 1962, με ανοικτό μυαλό, καινοτόμος, εύστροφος, με αγάπη για την οικογένεια και τον τόπο του, μπορεί να έφυγε για λίγα χρόνια αλλά γύρισε γρήγορα πίσω και άνοιξε τη δική του γαλακτοκομική επιχείρηση, το τυροκομείο του.

Και αργότερα, πιο ώριμος και κατασταλαγμένος, δεν φοβήθηκε τις όποιες πιθανές αρνητικές συνέπειες αλλά ασχολήθηκε με τα κοινά, θαρραλέα και παλικαρίσια μέσα από την εθνική οργάνωση της Ομόνοιας και διεκδίκησε το χρίσμα του Έπαρχου της Λειβαδιάς. Και όταν το πήρε, και εκλέχθηκε Έπαρχος, άρχισε μια νέα εποχή στη ζωή του.

Εκείνη, την πρώτη περίοδο της αυτοδιοικητικής του θητείας (2007-2011), και λίγο πριν απ’ αυτή, ηελληνική κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, στην οποία μετείχα σαν Υφυπουργός Οικονομικών,ακολουθούσε μια συνετή καιστοχευμένηπολιτική με την Αλβανία.

-Έσπασε έξυπνα τη μειονοτική ζώνη που είχε δημιουργήσει ο Χότζα χτίζοντας το ελληνικό σχολείο ΟΜΗΡΟΣ στην Κορυτσά και επαναλειτουργώντας το πρώτο σχολείο που άνοιξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός στη Χιμάρα.

-Έδωσε στους Β/Ηπειρώτες την ελληνική ιθαγένεια καιτο δικαίωμα ψήφου στις ελληνικές εκλογές, αφού προηγήθηκερύθμιση στο αλβανικό σύνταγμαώστενα εξασφαλιστούν εγγυήσεις για τα δικαιώματα των ομογενών.

-Προχώρησε στηνυπογραφή, το 2009, της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνώνμεταξύ των δύο χωρών, με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη.

Η οριοθέτηση υπήρξεπρότυπο εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας αφού ακολούθησε αυστηρά τη «μέση γραμμή», μετά όμως την υπογραφή της κηρύχθηκε αντισυνταγματική από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

-Τέλος, συνέβαλε σημαντικάστην ανάπτυξη των υποδομών και την ενίσχυση των ελληνικών επενδύσεων στην Αλβανία.

Ειδικά για τη Θεσπρωτία, η«ενοποίησή» τηςμε τον εθνικά και οικονομικά ζωτικό χώρο της νοτίου Αλβανίας, σχεδιάσθηκε εκείνη την εποχή και υλοποιήθηκε πάνω σε τρείς βασικές κατευθύνσεις:

-1η κατεύθυνση: Την κατασκευήτου οδικού άξονα Μαυρομάτι- Κονίσπολη- Άγιοι Σαράντα, εντός της Αλβανίας, που εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (το γνωστό ΕΣΟΑΒ).

-2η κατεύθυνση: Τη λειτουργία νέων τελωνειακών υπηρεσιών και την ανάπτυξη διασυνοριακών επαφών. Η δίοδος του Μαυροματίου λειτούργησε ως κανονικόΤελωνείο Β΄ Τάξης (τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν από εμένα στις 16-1-2006)ενώ στη διάβαση του Αμπελώνα (Πόβλα Θεσπρωτίας) δημιουργήθηκε από την ελληνική πλευρά Τελωνείο Γ΄ Τάξης (τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν πάλι από εμένα στις18-3-2007).

-3η κατεύθυνση: Την αναβάθμιση του οδικού άξονα Ηγουμενίτσας- Σαγιάδας. Ενώ είχαν ξεκινήσει οι προμελέτες, η μεσολάβηση των ελληνικών εκλογών του 2009 ματαίωσε τηνέναρξη της οριστικής μελέτης και το αναγκαίο για τη Θεσπρωτίακαι την Ελληνική Μειονότητα αυτό έργο υποδομής, παραμένειακόμη ένας μεγάλος και σημαντικός στόχος.

Ο Ηρώδης Νταλιάνης, με τη διορατικότητά του, αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι η λειτουργία του Τελωνείου στο Μαυρομάτι και η κατασκευή του οδικού άξονα Μαυρομάτι- Κονίσπολη- Άγιοι Σαράντα, (που είχε σχεδιαστεί ώστε να διέρχεταιαπό τη Λιβαδειά και τα υπόλοιπα μειονοτικά χωριά), αποτελούσεμια μεγάλη ευκαιρία.Την μεγάλη ευκαιρία να επανασυνδεθεί, μετά από δεκαετίες σκληρού αποκλεισμού, ο βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός της περιοχής με την Ελλάδα, να ανασυγκροτηθεί παραγωγικάκαι να στηριχθεί οικονομικά ώστε να παραμείνει στις πατρογονικές του εστίες. Και τη συγκεκριμένη ευκαιρία την άρπαξε και την «εκμεταλλεύτηκε» πολιτικά.

Αυτοίεξάλλου, αγαπητές φίλες και φίλοι, δεν πρέπει να είναι οι στόχοι μας;

Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα σταματήσουν την «αιμορραγία» της ξενιτιάς, να διαφυλαχθεί η ισχυρή ρίζα που συνδέει τον Ελληνισμό με τα ιερά χώματα της Βορείου Ηπείρου, να προστατευτούν τα δικαιώματά του, να βελτιωθεί η ζωή του και να λειτουργήσει η Ελληνική Μειονότητα ως γέφυρα φιλίας με την Αλβανία σε ένα περιβάλλον ευρωπαϊκό, χωρίς πισωγυρίσματα εθνικισμών ή νεο-αναθεωρητισμών.

Η συνεισφορά του Ηρώδηστην υλοποίηση αυτών των στόχων ήταν καθοριστική! Με τις επαφές του με την ελληνική πλευρά, με τη συνεχή του συνεργασία με την Αλβανική κυβέρνηση, με την παροχή τοπικών διευκολύνσεων στον ανάδοχο κατασκευαστή, με την ενημέρωση των πολιτών αλλά και την προβολή του συγκεκριμένου έργου στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης. Στάθηκε η ψυχή αυτής της μεγάλης προσπάθειας και γι’ αυτό του οφείλω προσωπικά τη δημόσια αναγνώριση και την προσωπική μου ευγνωμοσύνη!

Αλλά και στη δεύτερη αυτοδιοικητική του θητεία (2011- 2015) ήταν πάλι δυναμικά παρών! Η ενέργεια της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, το 2012,σε υλοποίηση των απαιτήσεων της τρόικας, να διακόψει τις συντάξεις του ΟΓΑ και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς, προκάλεσε αντιδράσεις στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και δημιούργησε «ψυχολογικό ρήγμα» μεταξύ της Βορειοηπειρωτικής Κοινότητας και της Μητέρας Ελλάδας.

Το «ρήγμα» αυτό έπρεπε επειγόντως να γεφυρωθεί, προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων. O Ηρώδης κινήθηκε γρήγορα για να «επουλώσει» την πληγή που είχε ανοίξει .Κινητοποίησε αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ήλθε σε επαφή με Βορειοηπειρώτες στην Αθήνα με καταγωγή από την περιοχή και χρησιμοποίησε όλες τις γνωριμίες που είχε αποκτήσει από την πολύχρονη δράση του.

Στο πλαίσιο αυτό, και επειδή εκείνη τη δύσκολη περίοδο των Μνημονίων ήμουν Υφυπουργός Υγείας (2013-2014), συντονίσαμε τις ενέργειές μας. «Πετύχαμε», και αναφέρω τη λέξη «πετύχαμε» για να δώσω έμφαση και στις παρεμβάσεις του Ηρώδη, να συνεχιστεί για τους ανασφάλιστους ομογενείς υπερήλικες που είχε γίνει περικοπή της σύνταξης, η δωρεάν παροχή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ήταν μια πράξη «διόρθωσης» κατά κάποιο τρόπο της αδικίας που είχε συμβεί!

Όταν μάλιστα στην Αλβανία εφαρμόστηκε ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης, ήταν ο Ηρώδης με τον Χρηστάκη Κίτσιο που μας ειδοποίησαν ώστε να ενημερώσουμε τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και να γίνουν οι κατάλληλες διπλωματικές ενέργειες ώστε να παραμείνουν η Λιβαδειά και τα γειτονικά χωριά στο Δήμο Φοινικαίων.

Παρότι σε λίγες ώρες στην Ελλάδα έχουμε ευρωεκλογές, δεν θα κλείσω την ομιλία μου μιλώντας πολιτικά. Έχετε κρίση και θα πάρετε τις αποφάσεις μόνοι σας. Ο Ηρώδης, λειτουργούσε πάνω από τα κόμματα και τις πολιτικές αντιπαλότητες. Λειτουργούσε για τον ελληνισμό. Και έτσι θέλω να τιμάμε πάντα τη μνήμη του.

Διαβάστε σας παρακαλώ το βιβλίο της κόρης του Πολυξένης! Μια αυθόρμητη εξομολόγηση ψυχής, ένας αβάσταχτος χείμαρρος συναισθημάτων, σκέψεων και οδύνης. Μια μοναδική ελεγεία τιμής στον πατέρα που έχασε τόσο απροσδόκητα και τόσο άδικα. Ένα κείμενο αληθινό, που περιγράφει σκέψεις, αντιδράσεις, οικογενειακές στιγμές, τα γεγονότα μιας ζωής, τη ζωή ενός πατέρα, ενός συζύγου, επαγγελματία, ενεργού πολίτη, μα πάνω απ’ όλα τη ζωή ενός αληθινού πατριώτη.

Μέσα στις σελίδες του συμπυκνώνεται η απόλυτη συντριβή και ο πόνος, αλλά σιγά – σιγά στάζει και το βάλσαμο της παρηγοριάς για όσους έχουν βιώσει την ξαφνική απώλεια του γονέα, όπως εγώ του δικού μου πατέρα σε ηλικία 60 ετών. Όμως, δεν απευθύνεται μόνο στους «ομοιοπαθείς» αυτό το βιβλίο. Τιμάει ταυτόχρονα την ανεπανάληπτη σχέση πατέρα- παιδιού, μέσα από μια προσωπική εμπειρία και την κρατάει για πάντα ζωντανή αποτυπώνοντάς την στο χαρτί.

Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι το κείμενο αυτό ήταν μια αντίδραση, μια ανάγκη, ένα καταφύγιο. Ένα κείμενο που μακάρι αγαπητή Πολυξένη να μην είχε γραφτεί ποτέ. Η ζωή όμως το έφερε να γραφτεί. Και γράφτηκε από εσένα για τον πατέρα σου αλλά και για όλους τους πατεράδες του κόσμου που τίμησαν την κοινωνία με το πέρασμά τους από τη ζωή. Για όλες τις μητέρες, για όλους τους γιούς, για όλες τις άξιες κόρες! Για τους ιερούς αυτούς δεσμούς που θα υπάρχουν πάντα στην κοινωνία μας, παρότι κάποιοι προσπαθούν να τους αλλοιώσουν…

Λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2012,βρήκε ο Ηρώδης στο γραφείο μου μια πρώτη μου ξαδέλφη που μας βοηθούσε εθελοντικά. «Μπράβο Ελενίτσα» της είπε, «Προσφέρεις μεγάλη βοήθεια. Θα σου κάνω προξενιό και θα σε πάρουμε νύφη στη Αλβανία», την καλόπιασε με την αμεσότητα, το χιούμορ και το σπινθιροβόλο βλέμμα των γαλάζιων ματιών του. «Τι της λες της κοπέλας;», τον πείραξε η γυναίκα μου. «Γίνονται αυτά τα πράγματα;». «Γίνονται και παραγίνονται», απάντησε ο Ηρώδης. «Όχι μόνο θα της βρω άντρα αλλά θα της δώσω και οικόπεδο για να κτίσει, αφού το έχω στο σχέδιό μου να μοιράσω δωρεάν οικόπεδα για να φέρω νέα ζευγάρια στη Λιβαδειά»! Αυτός ήταν ο Ρώδης. Μπροστά από την εποχή του. Δωρεάν οικόπεδα στη Λιβαδειά! Αυτός ήταν ο Ρώδης. Με τα λάθη του αλλά και με τα οράματα, και με το έργο του!

Ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει: «Η πολιτική δεν είναι όπως οι καλές τέχνες που δίνουν αριστουργήματα. Η πολιτική είναι κατ’ ανάγκην ατελής, γιατί οφείλει να συμβιβάζει πολλά συμφέροντα, πολλών ανθρώπων, που είναι συχνά συγκρουόμενα. Εκείνο που καταξιώνει την πολιτική είναι αν υπερτερούν τα πραγματικά επιτεύγματα, σε σύγκριση με τις αναπόφευκτες παραλείψεις». Το ίδιο ισχύει γενικά για τη ζωή.

Για τον Ηρώδη Νταλιάνη, λοιπόν, το ισοζύγιο ήταν θετικό. Σε όλους τους τομείς. Τα επιτεύγματά του ήταν πολύ περισσότερα από τις όποιες αναπόφευκτες παραλείψεις και τις αστοχίες του. Και στην καρδιά του, είχε πάντα την Ελλάδα! Για αυτό θα τον θυμόμαστε πάντα! Ας είναι καλά και ας χαμογελά εκεί που βρίσκεται. «Εν σκηναίς δικαίων και εν κόλποις Αβραάμ», όπως εύχεται η Εκκλησία μας. Ας είναι ελαφρύ το πατρογονικό χώμα της Βορείου Ηπείρου που τον σκεπάζει.

Πηγή: dropolinews.gr

Η ζωή σου είναι πολύτιμη | Αναστάσιος Βαφειάδης

Πολύ συχνά πλέον διαβάζουμε για περιστατικά με ανθρώπους που επιθυμούν να κάνουν μια δραστηριότητα υπαίθρου, μόνοι τους, για λόγους που μόνο οι ίδιοι ξέρουν (θέλουν ηρεμία? Θέλουν να εξερευνήσουν μόνοι τους κάποια διαδρομή? Πιστεύουν ότι έχουν άριστη γνώση της διαδρομής και δεν χρειάζονται παρέα? Υπερεκτίμηση δυνατοτήτων? κ.α.), χωρίς να έχει κανένας δικαίωμα να κρίνει μια τέτοια πράξη…

Το θέμα όμως είναι, πως ενώ πάνε πχ μια πεζοπορία, ή μια ορεινή ποδηλασία, ή κάτι άλλο, και ενώ υπάρχουν λύσεις που θα τους σώσουν την ζωή, ή έστω υπάρχουν πιθανότητες να τους σώσουν την ζωή, γιατί δεν φροντίζουν να τις μάθουν?

Πρώτα από όλα η ζωή, η οποία είναι ανεκτίμητη, και για αυτό ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιεί όλες του τις δυνάμεις για να βρει έστω και έναν πεζοπόρο που χάθηκε, ανεξάρτητα από το κόστος της έρευνας και διάσωσης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών που αναλαμβάνει την έρευνα και διάσωση, ακόμα και την κινητοποίηση ιδιωτών, εθελοντικών ομάδων διάσωση κλπ…

Πρέπει όλοι όσοι επιθυμούν να κάνουν μια εξόρμηση στην φύση μόνοι τους, να εφαρμόσουν μια τακτική η οποία αφενός θα διευκολύνει την ομάδα έρευνας και διάσωσης για να εντοπίσουν το θύμα, αφετέρου ίσως η έγκαιρη ενημέρωση των αρχών είναι καθοριστικός παράγοντας για την ίδια σας την ζωή…

Αρχικά όταν ξεκινάτε να πάτε κάπου, πχ μια πεζοπορική διαδρομή θα πρέπει να κάνετε τα εξής βήματα:

1. Να έχετε ενημερώσει έναν δικό σας άνθρωπο (συγγενή, φίλο, γνωστό) που θα πάτε, τι ώρα θα ξεκινήσετε, την ενδεικτική ώρα που θα είστε πίσω, ή σε κάποιο ασφαλές σημείο με κόσμο, δηλαδή να ορίσετε εσείς την αφετηρία και τον τερματισμό με ακριβείς τοποθεσίες. Σε περίπτωση που δεν έχετε κανέναν να ενημερώσετε για τα παραπάνω,  μπορείτε να ενημερώσετε την Αστυνομία, δεν είναι κακό, ούτε θα σας απαγορέψουν να κάνετε μια πεζοπορία (εκτός και αν υπάρχει απαγόρευση επίσκεψης σε κάποια σημεία λόγο πιθανής φωτιάς), αντιθέτως θα χαρούν για την ενημέρωση καθώς δείχνει υπευθυνότητα.

2. Αν γνωρίζετε την διαδρομή και τις διασταυρώσεις αν υπάρχουν, να δώσετε ακριβώς τα στοιχεία της διαδρομής που θα υλοποιήσετε, αυτό θα βοηθήσει αρκετά σε περίπτωση ανάγκης. Να δεν γνωρίζετε την διαδρομή, και αν είστε μόνος,,, είναι μεγάλο ρίσκο. Ορίστε απλά την αφετηρία και τον τερματισμό.

3. Αν η διαδρομή είναι μεγάλη – πολύωρη, φροντίστε να την “τεμαχίσετε” σε stick, δηλαδή μεταξύ αφετηρίας και τερματισμού ορίστε κάποια σημεία, Α, Β, Γ κλπ (αν είναι δυνατόν να τα υποδείξετε αναλυτικά στον χάρτη στο άτομο που θα τον ενημερώσετε) και όταν φτάνετε στα σημεία να υπάρχει κάποια επικοινωνία μεταξύ εσάς και του ατόμου που σας περιμένει να τελειώσετε την διαδρομή. Ένα τηλέφωνο, ένα μήνυμα, κάτι που να τον ενημερώνει ότι περάσατε πχ το Β σημείο. Οπότε με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζει ο άνθρωπος σας ότι περάσατε από το εκείνο το σημείο, αλλά και την ώρα που τον ενημερώσατε. Σε περίπτωση που το κινητό σας δεν έχει σήμα, να το κάνετε αμέσως μόλις έχετε σήμα, και να αναφέρετε πριν πόση ώρα περάσατε το προηγούμενο σημείο. Αν δεν γνωρίζετε την διαδρομή, απλά ορίστε αφετηρία και τερματισμό.

4. Σε περίπτωση που χαθείτε (πχ λόγο ομίχλης), μην προσπαθήσετε να φύγετε πιο μακριά από το σημείο που βρίσκεστε, η κατάσταση θα γίνει χειρότερη και το έργο της ομάδας έρευνας και διάσωσης ακόμα πιο δύσκολο. Ο αποπροσανατολισμός σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό είναι ότι χειρότερο, επίσης αν έχετε τραυματιστεί ισχύει το ίδιο. Ιδίως αν έχει τελειώσει και η μπαταρία του κινητού, ή αυτό δεν έχει σήμα. Βρείτε ένα ασφαλές σημείο να καθήσετε και να περιμένετε την ομάδα διάσωσης. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να σας βρουν γρήγορα, καθώς θα υπάρχει η προηγούμενη επικοινωνία που κάνατε στο τελευταίο σημείο που ενημερώσατε τον άνθρωπο σας, οπότε θα εστιάσουν ανάμεσα στο τελευταίο σημείο που είχατε επικοινωνία και στο επόμενο που θα έπρεπε να δώσετε ξανά επικοινωνία. Σκεφτείτε μια διαδρομή 10 χλμ να περιορίζεται η έρευνα μόλις πχ στο 1 χλμ. Τι πιθανότητες υπάρχουν να σας βρουν και βέβαια να σας σώσουν….

5. Πλέον οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επενδύουν συνεχώς στην ισχυροποίηση του σήματος τους με νέες, μεγαλύτερες και περισσότερες κεραίες, που αυτό σημαίνει ότι καλύπτουν περισσότερες περιοχές που πριν δεν είχαν σήμα. Αυτό είναι ακόμα ένα εργαλείο που μπορεί να σας λύσει στην κυριολεξία τα χέρια και με την μεταφορική έννοια και με την ουσιαστική. Να μην απασχολούνται τα χέρια σας γράφοντας μηνύματα ή καλώντας τον άνθρωπο σας κάθε φορά που περνάτε ένα σημείο. Μπορείτε να μοιραστείτε Online την τοποθεσία σας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε συγκεκριμένο άνθρωπο, και απλά το κινητό θα το έχετε στην τσέπη, έχοντας τα χέρια σας ελεύθερα για να κάνουν άλλες δουλειές (πχ αν κρατάτε ορειβατικά μπατόν). Έτσι με αυτόν τον τρόπο ο άνθρωπος σας γνωρίζει ακριβώς που βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή, πόση απόσταση έχετε διανύσει, πόση ώρα και ακόμα περισσότερες πληροφορίες που είναι πολύτιμες για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Να θυμάστε, πως η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείτε, ο κρατικός μηχανισμός θα λειτουργήσει βάση πρωτοκόλλου για την έρευνα και διάσωση, με όποιο και αν είναι το κοστολόγιο, και αν αυτή τελειώσει άκαρπη απλά θα επιστρέψουν στα σπίτια τους όσοι ήταν στην έρευνα να συνεχίσουν στην καθημερινότητα τους, ενώ εσείς ποτέ. Οπότε είναι καθαρά δικό σας μέλημα να μάθετε κάποια πράγματα, να φροντίζετε για την σωστή ενημέρωση, και το σίγουρο είναι πως πίσω κάποιος θα σας περιμένει, οπότε πρέπει να γυρίσετε…

Λοιπόν, κάντε το σωστά, κάντε το με ασφάλεια!

Καλές βόλτες…

Αν θέλετε να βοηθήσετε, και να μάθουν περισσότεροι άνθρωποι όσα αναφέρει το άρθρο, κάντε το με μια κοινοποίηση. Σίγουρα κάποιον θα βοηθήσετε, έστω και ένας να το διαβάσει”…

Βαφειάδης Αναστάσιος – Σύβοτα Θεσπρωτίας, Συνοδός Βουνού

«Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024» του Δήμου Ηγουμενίτσας

0

📌Το Τμήμα Αθλητισμού-Πολιτισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024» σας ενημερώνει για τις προσεχείς εκδηλώσεις που συνδιοργανώνει:

-Παρασκευή 14 Ιουνίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Εθνικής Αντίστασης διοργανώνει το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού χορού στα πλατάνια Ηγουμενίτσας στις 20:00μ.μ.

-Σάββατο 15 Ιουνίου 2η ημέρα του 2ου Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού χορού στα πλατάνια Ηγουμενίτσας στις 20:00μ.μ.

-Σάββατο15 Ιουνίου 
εαρινή συναυλία του Θεσπρωτικού Ωδείου Ηγουμενίτσας στο Πολιτιστικό κέντρο του Πάνθεον στις 19:00μ.μ.

-Δευτέρα 17 Ιουνίου 
και ώρα 20:30μ.μ. ετήσια παράσταση του Ρυθμικού Ομίλου Ηγουμενίτσας στο κλειστό γυμναστήριο «Αλεξάνδρα Τσιάβου»

-Τρίτη 18 Ιουνίου
 συναυλία του μοντέρνου τμήματος του Πρότυπου Ωδείου Ηγουμενίτσας στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού κέντρου του Πάνθεον στις 21:00μ.μ.

-Τετάρτη 19 Ιουνίου συναυλίες τμημάτων κλασικής μουσικής από το Πρότυπο Ωδείο Ηγουμενίτσας στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού κέντρου του Πάνθεον στις 19:00μ.μ. και 20:30μ.μ.

Προσεχώς θα ανακοινωθεί όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024» που θα λάβουν μέρος στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Πηγή: VdElla

Ιστορική πτώση της ΝΔ στην Ήπειρο- Ανάλυση ειδικού συνεργάτη

0

🗳️Τα δεδομένα της  ευρωκάλπης είχαν όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση νικητές και ηττημένους. Το κυβερνόν κόμμα μετά την μεγάλη επιτυχία του στις περσινές εθνικές εκλογές είδε απώλεια κάτι παραπάνω από 12  ποσοστιαίες μονάδες.

❗Αν και αρκετοί πολιτικοί αναλυτές υπενθυμίζουν  την αντίστοιχη πορεία του ΠΑΣΟΚ να πέφτει το 2011 δημοσκοπικά περισσότερες από 25 μονάδες, δύο χρόνια μετά την μεγάλη του νίκη το 2009,  και ένα χρόνο μετά να λαμβάνει 13% στις εκλογές του 2012, τα στελέχη της ΝΔ στην Ήπειρο αρνούνται να αναγνωρίσουν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος στην περιφέρειά τους και το καμπανάκι κινδύνου που χτύπησε.

✍️Ας  αναλύσουμε λοιπόν αυτό το αποτέλεσμα…

Η κατάσταση στην Ήπειρο το ’12, το ’14 και το ’15

Στην εκλογική μάχη του 2012, μετά  την ψήφιση δύο μνημονίων, την είσοδο της χώρας στο  ΔΝΤ και δύο κυβερνήσεις «έκτακτης ανάγκης», η Ν.Δ έλαβε 24.184 ψήφους στα Ιωάννινα, 14.910 στην Άρτα, 10.747 στην Πρέβεζα και 7.942 στην Θεσπρωτία, συγκεντρώνοντας συνολικά 57.783 ψήφους στην Ήπειρο με μέσο εκλογικό ποσοστό 25,6% και πανελλαδικό 18,85%.

Στις ευρωεκλογές του 2014, που ακολούθησαν 2 χρόνια αργότερα και αποτέλεσαν την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Σαμαρά, η Ν.Δ είδε περαιτέρω μείωση σε απόλυτους αριθμούς ψήφων αφού  έλαβε 24.155 ψήφους στα  Ιωάννινα, 12.310 ψήφους στην Άρτα, 9.862 ψήφους στην  Πρέβεζα και 7.437 ψήφους στην Θεσπρωτία, συγκεντρώνοντας συνολικά 53.764 ψήφους στην Ήπειρο με μέσο εκλογικό ποσοστό 26,98% και πανελλαδικό 22,72%.

Στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, η ΝΔ βελτίωσε κατά κάποιο τρόπο τις επιδόσεις της και  έλαβε 28.796 ψήφους στα  Ιωάννινα, 15.138 ψήφους στην Άρτα, 12.541 ψήφους στην  Πρέβεζα και 11.687 ψήφους στη Θεσπρωτία συγκεντρώνοντας συνολικά 68.162 ψήφους στην Ήπειρο με μέσο ποσοστό 31,91%  και πανελλαδικό 27,81%.

Στις ιδιόρρυθμες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, η ΝΔ έλαβε 26.513 ψήφους στα Ιωάννινα, 14.135 στην Άρτα, 11.613 στην Πρέβεζα και 8.747 στην Θεσπρωτία, συγκεντρώνοντας συνολικά 61.008 ψήφους στην Ήπειρο με μέσο ποσοστό 30,74% και πανελλαδικό 28,09%.

Αυτές είναι οι 5 εκλογικές αναμετρήσεις  που έλαβαν χώρα από το 2009 και μετά. Και αυτές είναι οι δυσκολότερες για τη ΝΔ, καθώς οι δύο πρώτες (2012 και 2014) αποτελούν «μνημονιακές» εκλογικές αναμετρήσεις ενώ οι δύο επόμενες οδήγησαν στην ήττα του κόμματος.

Ακολουθούμε λοιπόν το ρητό «κρίνε με στις ήττες μου και όχι στις νίκες μου» για να διαπιστώσουμε τι έχει συμβεί:

  • Στις σκληρές αναμετρήσεις του 2012 και 2014, η Ν.Δ στην Ήπειρο συγκέντρωσε μεγαλύτερο μέσο ποσοστό από το πανελλαδικό ενώ είχε φθορά από το 2012 στο 2014 περίπου 4.000 ψηφοφόρους συνολικά.
  • Τον Ιανουάριο του 2015 η ΝΔ κατάφερε να φέρει στις τάξεις της 14.398 άτομα περισσότερα από τις ευρωεκλογές του 2014 και 10.379 από τις εθνικές του 2012.

Ευρωεκλογές 2024, χαμηλότερα και από τα χαμηλότερα

Οι δύο αυτές επιδόσεις (στις εκλογές του 2012 και 2014) αποτέλεσαν τις χαμηλότερες για το κόμμα στην Ήπειρο ανάμεσα στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012, 2014, 2015 2019 και 2023, μέχρι την Κυριακή της 9ης  Ιουνίου 2024.

Στις ευρωεκλογές του 2024, η Ν.Δ έλαβε 18.955 ψήφους στα  Ιωάννινα, 8.773 στην Άρτα, 7.790 στην  Πρέβεζα και 5.838 στην Θεσπρωτία, συγκεντρώνοντας συνολικά 41.356 ψήφους στην Ήπειρο, με μέσο ποσοστό 29,2% με πανελλαδικό 28,31%.

  • Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2012, η ΝΔ έλαβε στην Ήπειρο 16.427 ψήφους λιγότερους.
  • Ακόμη και σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, που ήταν  οι χειρότερες των τελευταίων ετών για το κυβερνών κόμμα στην Ήπειρο, σε απόλυτο αριθμό ψηφοφόρων η ΝΔ έλαβε  12.408 ψήφους λιγότερους με την ίδια εικόνα της απώλειας να υπάρχει σε όλους τους νομούς.
  • Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου, 2015 η ΝΔ έλαβε στην Ήπειρο 26.806 ψήφους λιγότερους!
  • Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 η ΝΔ έλαβε στην Ήπειρο 19.652 ψήφους λιγότερους.
  • Και εκεί που μεσοσταθμικά βρίσκονταν πάνω από το πανελλαδικό αποτέλεσμα κατά 4,5%,  την Κυριακή ευρωεκλογών βρέθηκε πάνω μόλις κατά 0,96%.

Συμπεράσματα με βάση τις εθνικές εκλογές του 2023

Οι ευρωεκλογές  και οι εθνικές εκλογές διαφοροποιούνται ως προς το πολιτικό περιεχόμενο και  την πολιτειακή δομή που καθορίζουν (Ευρώπης ή Ελλάδας). Παρόλα αυτά επειδή  παραμένουν εκλογικές αναμετρήσεις με τους ίδιους συμμετέχοντες και ταυτόσημα πολιτικά διλήμματα, μπορούμε από αυτές με τη μεταξύ τους σύγκριση να εξάγουμε σαφή πολιτικά συμπεράσματα.

Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023, η ΝΔ έλαβε  στις πρόσφατες ευρωεκλογές 39.208 ψήφους λιγότερους στην Ήπειρο (μείωση κατά 48,67% ), και συγκεκριμένα στα  Ιωάννινα 15.465 λιγότερους (μείωση κατά 44,9%), στην Άρτα 8.552 λιγότερους  (μείωση κατά 49,36%), στην  Πρέβεζα 8.226 λιγότερους (μείωση κατά 51,36%) και στη Θεσπρωτία που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια  και έχασε περισσότερους απο τους 1 στους 2 ψηφοφόρους της , 6.965 λιγότερους (μείωση  κατά 54,4%)!

Όσον αφορά στην αποχή, πρώτη φορά από το 1974 ψήφισαν οι λιγότεροι και απείχαν οι περισσότεροι, φέρνοντας την αποχή  στην ‘Ήπειρο σε ποσοστό ρεκόρ,   με τη Θεσπρωτία  να  παρουσιάζει  πάλι τον χειρότερο δείκτη, τη μεγαλύτερη δηλαδή  αποχή στην Ήπειρο.

Απ όλα τα προηγούμενα, κάθε καλόπιστος  μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάσταση της ΝΔ στην Ήπειρο και την αρνητική συνεισφορά  των υποσχέσεων που δεν έχουν τηρηθεί, των πρακτικών που έχουν πληγώσει αλλά και των  προσώπων που κρίνονται εκ του αποτελέσματος ανεπαρκή! Η ηγεσία της ΝΔ θα βγάλει αυτά τα συμπεράσματα;

Πηγή: Epirus Post

Νεκρός 48χρονος στην παραλία του Δρεπάνου

0

🥀Τραγικό τέλος είχε η εκδρομή στο Δρέπανο για έναν 48χρονο από τα  Ιωάννινα που συμμετείχε σε οργανωμένη εκδρομή δομής ψυχικής υγείας.

◾Ο 48χρονος ενώ βρισκόταν στη θάλασσα έχασε τις αισθήσεις του. Άμεσα έσπευσε ναυαγοσώστης, τον ανέσυρε και  του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακομίσθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όπου παρά την προσπάθεια των γιατρών κατέληξε.

◾Φως στα ακριβή αίτια του θανάτου θα ρίξει η νεκροψία- νεκροτομή που θα γίνει ενώ προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο  Ηγουμενίτσας.

Πηγή: Epirus Post