Ξεκινώντας στις αρχές του 19ου αιώνα, η Ελληνική Επανάσταση έφερε ταραχή στην Ευρώπη, απειλώντας τις μοναρχίες της εποχής. Η εξέγερση ανησυχούσε τις ελίτ, ενώ παράλληλα ενθουσίαζε τους απλούς ανθρώπους σε Ευρώπη και Αμερική, τροφοδοτούμενοι από την κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας.
Ο ρόλος των Βορειοηπειρωτών στην Επανάσταση του 1821
Οι Βορειοηπειρώτες στον πανελλήνιο ξεσηκωμό του ’21 δεν έμειναν αμέτοχοι. Αρκετοί ήταν αυτοί από τις περιοχές της Χειμάρας, του Αργυροκάστρου, της Μοσχόπολης, της Πρεμετής, που είχαν μυηθεί στα σχέδια της Φιλικής Εταιρείας.
Γρήγορα, η Επανάσταση πυροδότησε ένα κύμα “φιλελληνισμού”, με πλήθος φιλελλήνων, όπως ο Λόρδος Βύρων και ο Σάμιουελ Χάου, να συντάσσονται με τους Έλληνες επαναστάτες. Ο ρομαντικός ποιητής Percy Bysshe Shelley, στο ποίημά του “Hellas”, αποτύπωσε το συναίσθημα: «Είμαστε όλοι Έλληνες. Οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία μας, οι τέχνες μας, έχουν όλα τη ρίζα τους στην Ελλάδα»
Οι σφαγές στη Χίο το 1822 ενέπνευσαν τον πίνακα “Σφαγή της Χίου” του Ευγένιου Ντελακρουά, ενώ ο Βύρωνας, ο πιο διάσημος φιλέλληνας, αφιέρωσε το όνομα, το κύρος, τον πλούτο και τελικά τη ζωή του στον αγώνα για την ανεξαρτησία.
Δείτε περισσότερα εδώ.
Πηγή: himara.gr