Συμπληρώνονται 5 χρόνια από τότε που έφυγε, σε ηλικία 58 ετών, ο Γιάννης Μπεχράκης, ένας από τους πιο διακεκριμένους, ταλαντούχους, παθιασμένους και αγαπητούς φωτογράφους, ο οποίος τίμησε τη δουλειά του με το ήθος του και άφησε άφθαρτη παρακαταθήκη το σπουδαίο έργο του.
Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και αφιέρωσε τη ζωή του στην τέχνη της φωτογραφίας. Μετά τις σπουδές του στη φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλεσεξ του Λονδίνου, το 1988, ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στο πρακτορείο Reuters.
Έκτοτε, βρέθηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη καλύπτοντας γεγονότα που σημάδεψαν την εποχή του. Μεταξύ άλλων βρέθηκε στη Λιβύη, το Αφγανιστάν, την Τσετσενία, την Αφρική, το Κασμίρ και την Αίγυπτο καλύπτοντας ανθρωπιστικές κρίσεις, φυσικές καταστροφές, συγκρούσεις και πολεμικές συρράξεις.
Ο Γιάννης Μπεχράκης φωτογράφιζε με πίστη στη δύναμη της εικόνας. Η φωτογραφία για τον ίδιο ήταν όχι μόνο επάγγελμα, αλλά και καθήκον. Πίστευε στη δύναμη της εικόνας να αλλάξει τον κόσμο και να φωνάξει για εκείνους που δεν μπορούν να μιλήσουν. Ήταν ιδιαίτερα αφοσιωμένος επίσης στην ακεραιότητα των γεγονότων και φωτογράφιζε με σεβασμό σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε βρισκόταν στην άλλη άκρη του φακού του.
Όπως είχε πει ο ίδιος, φωτογράφιζε για να αφαιρέσει την δικαιολογία από τον κόσμο ότι “δεν γνώριζε” τί συμβαίνει στις περιοχές που βρισκόταν. Αποτέλεσε έναν πραγματικό “αυτόπτη μάρτυρα” της ιστορίας εν τη γενέσει της.
Ο Μπεχράκης ήταν περισσότερο από ένας απλός φωτορεπόρτερ. Ήταν ένας πραγματικός πρωταγωνιστής στην αναδρομή της ιστορίας. Οι λήψεις του αποτελούν πολύτιμο αρχείο, καθώς αποτυπώνουν την αξία της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Όντας επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου του στην κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη το 2015, το 2016 η ομάδα τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ.
Πέρα από το επαγγελματικό του έργο όμως, ο Γιάννης ήταν ένας θερμός άνθρωπος που με το χιούμορ του συνάρπαζε τους πάντες γύρω του. Το 2019, στα 59 του χρόνια, έφυγε δυστυχώς από κοντά μας αφήνοντας πίσω του ένα κενό στον κόσμο του φωτορεπορτάζ και συνολικά στον κόσμο της φωτογραφίας.
Η δουλειά του, θα ζει για πάντα, ως μαρτυρία των σκληρών πολυεπίπεδων πραγματικοτήτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας.
-Υ.Γ. Μερικά βίντεο που πραγματικά αξίζει να δούμε…
Βίντεο 1 εδώ
https://www.youtube.com/watch?v=qMVSgq2nZP4&t=1s&ab_channel=TEDxTalks
Βίντεο 2 εδώ
https://www.youtube.com/watch?v=8K9e39PGKP4&ab_channel=msfgreece
Βίντεο 3 εδώ
https://www.youtube.com/watch?v=LVpTrzDO7aY&ab_channel=%CE%95%CE%A1%CE%A4%CE%91.%CE%95.
Βίντεο 4 εδώ
https://www.youtube.com/watch?v=JDWuBRaUYbQ&ab_channel=MediaGovGR