Αδέσποτες ψυχές | Αρίστος Σουλιώτης

Ημερομηνία:

Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχουμε να λύσουμε σαν χώρα είναι η ραγδαία αύξηση των αδέσποτων ζώων. Παρά τις σημαντικές νομικές και νομοθετικές ρυθμίσεις και την πρωτοβουλία των εθελοντών σε ζητήματα υιοθεσίας, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, από το μικρότερο χωριό μέχρι τη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Πάμε όμως να δούμε ποια είναι η ρίζα του προβλήματος αλλά και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης του.

Παρόλο που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2021 έφερε ένα νομοσχέδιο ευνοϊκό για τα ζώα, με αυστηρές ποινές και πρόστιμα στους παραβάτες του, οι εγκληματικές ενέργειες και οι παραβατικές συμπεριφορές συνεχίζουν να εμφανίζονται. Δυστυχώς οι πολίτες, παρά την αυστηρότητα του νόμου, συνεχίζουν να μη προσέχουν τα κατοικίδια τους, μεγαλώνοντας το πρόβλημα που λέγεται ”αδέσποτα”. Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι αρκετοί από αυτούς ξεκινούν διαδικτυακά πογκρόμ κατά των ζώων, ενώ αρκετοί ακόμα και σήμερα είναι αρνητικοί στο να στειρώσουν τα κατοικίδια τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αγέλες που συχνά γίνονται επικίνδυνες για τους πολίτες.

Όλο αυτό δημιουργεί αναβρασμό και αγανάκτηση στο κοινωνικό σύνολο και γεννά εγκληματίες. Δυστυχώς ακόμα και το 2024 συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες σε περιστατικά δηλητηριάσεων και βασανισμών. Να θυμίσω ότι εφόσον κάποιος αποδειχθεί ότι διέπραξε αυτά τα εγκλήματα κινδυνεύει με φυλάκιση αλλά και με πρόστιμα που φτάνουν τα 50.000 ευρώ.

▪️Το μοντέλο του εξωτερικού

Ο γνωστός εθελοντής Παναγιώτης Μήλας είχε προτείνει στον Άδωνι Γεωργιάδη την δημιουργία της ”Αστυνομίας των ζώων”. Σε χώρες του εξωτερικού, όπως την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, το σώμα αυτό λειτουργεί με αρκετά αποτελεσματικό τρόπο αποτρέποντας δυσάρεστα περιστατικά, μεριμνώντας για την ασφάλεια των ζώων αλλά και των ανθρώπων. Θα ήταν θεωρώ ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ παράλληλα θα δημιουργούνταν και νέες θέσεις εργασίας.

Η υποχρέωση του καθένα είναι να έχει το κατοικίδιο του στειρωμένο και τσιπαρισμένο. Υποχρέωση του κάθε πολίτη είναι επίσης να εμβολιάζει τον τετράποδο φίλο του. Αρκετοί που στράφηκαν κατά του νομοσχεδίου, όπως ένα μεγάλο μέρος κυνηγών και κτηνοτρόφων, συνεχίζουν να μην τηρούν τα μέτρα. Δυστυχώς σε αρκετά καταφύγια υπάρχουν δεκάδες κυνηγόσκυλα που ορισμένοι παρατάνε όταν φτάνουν στη τρίτη ηλικία και δεν τους είναι πια χρήσιμα για το κυνήγι.

▪️Η χρησιμότητα του σκύλου και της γάτας

Περιττό να σας πω για το πόσο σημαντικά είναι αυτά τα πλάσματα για τις ζωές μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συντροφιά ενός τετράποδου φίλου λειτουργεί σαν ”φάρμακο” για την αντιμετώπιση ψυχικών ασθενειών όπως της κατάθλιψης. Επίσης, εκπαιδεύονται για να ηρεμήσουν τα άτομα με κρίσεις πανικού αλλά λειτουργούν και σαν οδηγοί για άτομα με περιορισμένη ή και με καθόλου όραση. Οι αστυνομικοί σκύλοι αποτρέπουν τρομοκρατικές ενέργειες και λειτουργούν σαν πολύτιμα εργαλεία στον τομέα της ασφάλειας, καταπολεμώντας το έγκλημα.

Από την άλλη, οι γάτες προστατεύουν κυρίως αγροτικές περιοχές και νοικοκυριά κυνηγώντας ερπετά και τρωκτικά που ορισμένα από αυτά μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία μας.

Τέλος, επειδή τα κακεντρεχή σχόλια ορισμένων είναι δεδομένα, θέλω να κλείσω με κάποια μεμονωμένα περιστατικά επιθέσεων. Η ευθύνη κατά τη γνώμη μου είναι μόνο των ιδιοκτητών και όχι των ζώων. Δυστυχώς πολλοί γονείς αγοράζουν ένα σκυλάκι σαν δώρο μόνο και μόνο για να μη χαλάσουν το χατίρι στο παιδί τους. Το ζώο δεν είναι αντικείμενο και χρειάζεται φροντίδα.

Υπάρχουν επίσης άτομα που επιλέγουν σκυλιά που χρειάζονται συγκεκριμένη εκπαίδευση και εφόσον δεν γίνει σωστά αυτή η διαδικασία, οδηγούμαστε σε σοβαρά ατυχήματα και τραγικά περιστατικά. Δυστυχώς, η ρίζα του προβλήματος είμαστε εμείς οι ίδιοι που συνεχίζουμε να εναντιωνόμαστε ακόμα και σε κάτι θετικό.

Για να μειωθούν τα αδέσποτα πρέπει να αλλάξουμε μυαλά και να τηρούμε τους νόμους. Η έλλειψη παιδείας θα έχει και τις ανάλογες συνέπειες και το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει για δεκαετίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share post:

[tds_leads title_text="Εγγραφή" input_placeholder="Email" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_checkbox="yes" pp_msg="JUNFJTg4JUNGJTg3JUNGJTg5JTIwJUNFJUI0JUNFJUI5JUNFJUIxJUNFJUIyJUNFJUFDJUNGJTgzJUNFJUI1JUNFJUI5JTIwJUNFJUJBJUNFJUIxJUNFJUI5JTIwJUNFJUIxJUNGJTgwJUNFJUJGJUNFJUI0JUNFJUFEJUNGJTg3JUNFJUJGJUNFJUJDJUNFJUIxJUNFJUI5JTIwJUNGJTg0JUNFJUI3JUNFJUJEJTIwJTNDYSUyMGhyZWYlM0QlMjIlMjMlMjIlM0UlQ0UlQTAlQ0UlQkYlQ0UlQkIlQ0UlQjklQ0YlODQlQ0UlQjklQ0UlQkElQ0UlQUUlMjAlQ0UlOTElQ0YlODAlQ0UlQkYlQ0YlODElQ0YlODElQ0UlQUUlQ0YlODQlQ0UlQkYlQ0YlODUlM0MlMkZhJTNFLg==" f_title_font_family="" f_title_font_size="eyJhbGwiOiIyNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMjAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyMiJ9" f_title_font_line_height="1" f_title_font_weight="700" f_title_font_spacing="-1" msg_composer="success" display="column" gap="10" input_padd="eyJhbGwiOiIxNXB4IDEwcHgiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxMnB4IDhweCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCA2cHgifQ==" input_border="1" btn_text="Εγγραφή" btn_tdicon="tdc-font-tdmp tdc-font-tdmp-arrow-right" btn_icon_size="eyJhbGwiOiIxOSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE3IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNSJ9" btn_icon_space="eyJhbGwiOiI1IiwicG9ydHJhaXQiOiIzIn0=" btn_radius="3" input_radius="3" f_msg_font_family="" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_msg_font_weight="600" f_msg_font_line_height="1.4" f_input_font_family="653" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEzIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMiJ9" f_input_font_line_height="1.2" f_btn_font_family="" f_input_font_weight="500" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_btn_font_line_height="1.2" f_btn_font_weight="700" f_pp_font_family="" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_pp_font_line_height="1.2" pp_check_color="#000000" pp_check_color_a="#f15b27" pp_check_color_a_h="#f15b27" f_btn_font_transform="uppercase" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGUiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM1IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGVfbWF4X3dpZHRoIjoxMTQwLCJsYW5kc2NhcGVfbWluX3dpZHRoIjoxMDE5LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" msg_succ_radius="2" btn_bg="#f15b27" btn_bg_h="#f15b27" title_space="eyJwb3J0cmFpdCI6IjEyIiwibGFuZHNjYXBlIjoiMTQiLCJhbGwiOiIxOCJ9" msg_space="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIwIDAgMTJweCJ9" btn_padd="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCJ9" msg_padd="eyJwb3J0cmFpdCI6IjZweCAxMHB4In0=" unsub_msg="JUNFJTg4JUNGJTg3JUNFJUI1JUNGJTg0JUNFJUI1JTIwJUNFJUFFJUNFJUI0JUNFJUI3JTIwJUNFJUI1JUNFJUIzJUNFJUIzJUNGJTgxJUNFJUIxJUNGJTg2JUNFJUI1JUNFJUFGJTIwJUNGJTgzJUNFJUI1JTIwJUNFJUIxJUNGJTg1JUNGJTg0JUNFJUFFJUNFJUJEJTIwJUNGJTg0JUNFJUI3JTIwJUNFJUJCJUNFJUFGJUNGJTgzJUNGJTg0JUNFJUIxJTIwJUNFJUIxJUNFJUJCJUNFJUJCJUNFJUI3JUNFJUJCJUNFJUJGJUNFJUIzJUNGJTgxJUNFJUIxJUNGJTg2JUNFJUFGJUNFJUIxJUNGJTgyIQ=="]
spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό

Φεστιβάλ Τεχνών Φοινικίου

📆Φεστιβάλ Τεχνών Φοινικίου στις 15 ως και τις 30...

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Δωδώνης Γ. Παπαδιαμάντης

📌Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο τέως Δήμαρχος Δωδώνης...

Ο Αντρέας Γεωργίου διαφημίζει τα Ιωάννινα με το «Ταμπού»

🎞️Ένα εντυπωσιακό βίντεο με εικόνες από τα Ιωάννινα, την...

Χάρης Βαρθακούρης και Γιάννης Βαρδής στα Γιάννινα

💥Ο Χάρης Βαρθακούρης και ο Γιάννης Βαρδής ύστερα από...