Αγρότες: Και λιγοστεύουν και φτωχαίνουν…

Ημερομηνία:

📌Το βαρύ πλήγμα που έχει δεχθεί ο αγροτικός τομέας της χώρας αποτυπώνει έρευνα της «διαΝΕΟσις»  η οποία δημοσιοποιείται λίγες μέρες μετά την λήξη των κινητοποιήσεων και των μπλόκων.

🚜 Οι αγρότες που κατέβηκαν στους δρόμους με μπλόκα και στην περιοχή της Ηπείρου έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα που αφορά την ίδια την επιβίωσή τους.

↪️Τα τελευταία χρόνια δέχθηκαν πολλαπλά πλήγματα και το 2023 η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω σε έναν κλάδο που μαθηματικά συρρικνώνεται.

🗓️Το 2023, στο σύνολό της, η αξία του γεωργικού κλάδου της Ελλάδας, σε σταθερές τιμές, περιλαμβάνοντας τα μεγέθη της γεωργικής παραγωγής (φυτικής και ζωικής) και των δευτερογενών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών, παρουσίασε σημαντική πτώση σε σύγκριση με το 2022.

📈Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι η  δαπάνη των γεωργικών εισροών, σε όρους ενδιάμεσης ανάλωσης, μετά την άνοδό της κατά το προηγούμενο έτος (+6,7%), περιορίστηκε το 2023 σε 6,27 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση (-8,3%). Ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος (50,2%) της αξίας του γεωργικού κλάδου. Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι η δαπάνη των ζωοτροφών (2.877 εκατ. ευρώ το 2023) εξακολουθεί να αποτελεί την κυριότερη συνιστώσα εισροών, ενώ καλύπτει το 95% της αξίας της εγχώριας ζωικής παραγωγής (3.030 εκατ. ευρώ).

❗Επισημαίνεται ότι αυτό το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό απέχει σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (57%), παραμένει μεγαλύτερο μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ένωσης και εξακολουθεί να αποτελεί την κρισιμότερη ίσως πρόκληση που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία της χώρας.

📉Πτώση προβλέπεται στο γεωργικό εισόδημα, το μέγεθος του οποίου, σε όρους συντελεστών παραγωγής, θα μειωθεί σε 6,71 δισ. ευρώ (-6,1%).

👉Στην πτώση του εισοδήματος, πέραν της μειωμένης αξίας στη γεωργική παραγωγή, σημαντική ήταν η επίδραση της μείωσης των επιδοτήσεων, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σε 2,18 δισ. ευρώ (-13,3%). Η αρνητική αυτή εξέλιξη αποτιμά, έως ένα βαθμό, την επίπτωση των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της, αφού στην Ελλάδα οι επιδοτήσεις, όπως συμβαίνει επί σειρά ετών, εξακολουθούν να καλύπτουν σημαντικό μέρος της αξίας του γεωργικού εισοδήματος (32,5% το 2023).

‼️Πέραν όμως της μείωσης των επιδοτήσεων, σημαντική παραμένει η επίπτωση στο γεωργικό εισόδημα των φόρων στη γεωργική παραγωγή, η αξία των οποίων ανήλθε το 2023 σε 478 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αισθητή άνοδο στο διάστημα της διετίας 2022-2023 (+5,7% και +2,3% αντίστοιχα) και ακόμα μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας (+15,9%). Αντίθετα, στην ΕΕ οι φόροι αυτοί μειώθηκαν στη διετία 2022-2023 (-2,7% και -0,3%) και παραμένουν μικρότεροι από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας (-1,4%).

✅Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι η Ελλάδα παρουσιάζει το 2023 το τρίτο υψηλότερο μέγεθος γεωργικών φόρων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, μετά τη Γαλλία (1.607 εκατ. ευρώ) και την Ιταλία (601 εκατ. ευρώ).

Πηγή: epiruspost.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share post:

Εγγραφή

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό

Επιστρέφει η σκόνη.. Βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

🌧️Συννεφιασμένος καιρός, βροχές αλλά και αφρικανική σκόνη θα συνθέσουν...

Τζακ ποτ στο Τζόκερ: Πόσα χρήματα θα μοιράσει στην κλήρωση της Τρίτης (23/4)

🎉🎊Κλήρωση Τζόκερ: Τζακ ποτ σημεώθηκε στην αποωινή κλήρωση του...

Πήρε θέση και ο Ιωαννίδης: «Δεν είχα να φοβηθώ τίποτα, η απάντησή μου θα δοθεί στο γήπεδο»

⚽Ο Φώτης Ιωαννίδης έδωσε τη δική του απάντηση για το υποτιθέμενο...

Κως: Πνίγηκε από τροφή το βρέφος – Όσα έδειξε ο ιατροδικαστής και… το σκοτεινό παρελθόν του πατέρα

‼️Ο πατέρας της άτυχης αυτής ψυχής που πέθανε στην Κω έχει...