Αντώνης Κατσαντώνης: Ο σταυραετός των Αγράφων

Ημερομηνία:

Διανύουμε ήδη τον “ιερό” μήνα της επετείου ανάκτησης της εθνικής ανεξαρτησίας μας. Της εθνικής ανεξαρτησίας της επί 400 χρόνια (500 για κάποιες περιοχές) τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Στον μήνα που τιμάμε και γιορτάζουμε την επίσημη κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αφού — με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα — ορίστηκε η 25η Μαρτίου από το 1838 ως η ημέρα έναρξής της, βάσει μιας μαρτυρίας.

Της μαρτυρίας του Κανέλλου Δεληγιάννη ότι την ημέρα αυτή ο Έλληνας ιεράρχης (μητροπολίτης) Πατρών Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε στην Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, περιστοιχισμένος από οπλαρχηγούς, το λάβαρο της επανάστασης και την ευλόγησε ορκίζοντας τους πολεμιστές της.

Η ακριβής ημερομηνίας έναρξης ασφαλώς έχει αμφισβητηθεί, γιατί τα επαναστατικά γεγονότα είχαν ξεκινήσει νωρίτερα σε άλλες περιοχές (17 Μαρτίου στην Μάνη, 23 Μαρτίου στην Καλαμάτα), αλλά η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος ως ημέρα-σύμβολο της Εθνικής Παλιγγενεσίας μας.

Ημέρα που συμπίπτει ημερολογιακά (κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο) με την γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την “απαρχή της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους από τη δουλεία και φθορά της αμαρτίας”.

Πηγή: https://www.himara.gr/istoria/30034-o-stavraetos-ton-agrafon-antonis-katsantonis?fbclid=IwAR2rS3_yhEuB9dUyEjfIbmqq-HhUGDC5QkcLqVgk6dKJK6tuAejHGu524gw – Αντώνης Κατσαντώνης: Ο σταυραετός των Αγράφων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share post:

Εγγραφή

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό

Πότε έρχεται το «καλάθι του Πάσχα» – Tι είναι το «καλάθι του νονού»

🐇 Το καλάθι του Πάσχα, θα ξεκινήσει από την Τετάρτη...

Μάστιγα οι επιθέσεις σκύλων από την αρχή της χρονιάς στην Ελλάδα – Ζουν με τον φόβο οι πολίτες

🐶Συνεχείς επιθέσεις σκύλων κατά κατοίκων - Τρομοκρατημένοι οι πολίτες 📆Το απόγευμα της...

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Άνοιξε η πλατφόρμα – Τα ποσά της επιδότησης

📌Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω –...

Ακίνητα: Νέα αύξηση στα ενοίκια και στις τιμές κατοικίας το πρώτο τρίμηνο

🆕Νέες αυξήσεις στα ενοίκια και στις τιμές της κατοικίας...