Τέχνη και Κοινωνία | Χρήστος Μασούρας

Ημερομηνία:

Σκοπός μας στο ART LOOK είναι να παράγουμε και να αναπαράγουμε θεματολογία από τον χώρο των Τεχνών. Να προωθήσουμε εικόνες και ερεθίσματα υψηλής ευκρίνειας και αισθητικής.                                                            

«Η Τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά σαν τον καθρέφτη, αλλά σαν φακός να μεγεθύνει» ” Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι”

Henri Cartier-Bresson, Mulheres na Nazaré

«Η Τέχνη δεν πρέπει ν’ αντανακλά σαν τον καθρέφτη, αλλά σαν φακός να μεγεθύνει»
Ο αφορισμός αυτός ανήκει στον Ρώσο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα των αρχών του 20ου αιώνα Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι. Πρόκειται για μια φράση που συμπυκνώνει όλη την αγωνία του κάθε καλλιτέχνη, όχι απλώς να αποτυπώσει την ομορφιά και να ευχαριστήσει φευγαλέα τον θεατή, τον ακροατή ή τον αναγνώστη, αλλά να επηρεάσει την καθημερινότητα της κοινωνίας, να δώσει απαντήσεις στα αδιέξοδά της και να συντελέσει στην διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.

Το εγχείρημα βέβαια δεν είναι εύκολο. Από το προσωπικό καλλιτεχνικό ερέθισμα μέχρι την κοινωνική αποδοχή και την συμμετοχή του καλλιτέχνη στην εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας, οι ισορροπίες και τα ρωτήματα είναι πολλά. Από τη μια πρέπει να διασωθεί η προσωπική πνευματική ελευθερία, ώστε να μην οδηγηθούμε στην στρατευμένη Τέχνη και από την άλλη, πρέπει να διατηρηθεί η επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα, ώστε ο καλλιτέχνης να μην απομονωθεί σε έναν στεγανό και ελιτίστικο υποκειμενισμό.

Σε κάθε περίπτωση, ένα έργο, για να βρει απήχηση στο ευρύ κοινό, πρέπει να προέρχεται από έναν καλλιτέχνη που έχει κάτι να πει, κάτι που βασανίζει την ύπαρξή του και έχει ενεργοποιήσει την ευαισθησία του. Το κατά πόσον οι «κεραίες» του συνέλαβαν βαθιές και γνήσιες ανθρώπινες αγωνίες ή απλώς προσωπικές συναισθηματικές ή ομφαλοσκοπικές περιδινήσεις μέλλει να αποδειχτεί.

Αλλά και το κατά πόσον η κοινωνία-αποδέκτης τού καλλιτεχνικού του μόχθου βρέθηκε ικανή, ώριμη και πνευματικά ευαίσθητη να ανταποκριθεί στην οπτική γωνία-πρόσκληση του καλλιτέχνη για υπαρξιακές και κοινωνικές απαντήσεις αποτελεί διαρκές ζητούμενο.

Και στα δύο αυτά ερωτήματα, καθοριστικό κριτήριο αποτελεί η αντοχή στον χρόνο, ο οποίος αποφασίζει εάν το καλλιτεχνικό έργο θα καταγραφεί ως δείγμα παροδικής τάσης, μόδας και φτηνού εντυπωσιασμού ή θα αποτελέσει διαχρονικό απόκτημα της ανθρώπινης κοινωνίας στην επώδυνη διαδρομή της.

ΠΗΓΗ. https://www.pemptousia.gr/Ηλίας Λιαμής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share post:

Εγγραφή

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό

Πότε έρχεται το «καλάθι του Πάσχα» – Tι είναι το «καλάθι του νονού»

🐇 Το καλάθι του Πάσχα, θα ξεκινήσει από την Τετάρτη...

Μάστιγα οι επιθέσεις σκύλων από την αρχή της χρονιάς στην Ελλάδα – Ζουν με τον φόβο οι πολίτες

🐶Συνεχείς επιθέσεις σκύλων κατά κατοίκων - Τρομοκρατημένοι οι πολίτες 📆Το απόγευμα της...

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Άνοιξε η πλατφόρμα – Τα ποσά της επιδότησης

📌Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω –...

Ακίνητα: Νέα αύξηση στα ενοίκια και στις τιμές κατοικίας το πρώτο τρίμηνο

🆕Νέες αυξήσεις στα ενοίκια και στις τιμές της κατοικίας...