Κλιματική Κρίση και αποτελεσματικότερη λειτουργία του 112 | Χρήστος Μάστορας

Ημερομηνία:

Πολλές φορές κατά την περίοδο Απριλίου- Μαΐου, από την μετάβαση του χειμώνα προς την άνοιξη και αντίστοιχα προς το καλοκαίρι, αρχίζει να θερμαίνεται σταδιακά το έδαφος. Η θάλασσα όμως ως κακός αγωγός της θερμότητας διατηρεί το δικό της μικροκλίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν οργανώνεται ένα βαρομετρικό χαμηλό, φεύγοντας, να αφήνει τις λεγόμενες καλοκαιρινές αστάθειες, που μπορεί να είναι απρόβλεπτες αλλά και ιδιαιτέρως ισχυρές.                     

Φυσικά και ο καιρός είναι ένα χαοτικό σύμπλεγμα αέριων μαζών που διαρκώς μεταβάλλεται, και δεν μπορεί με ακρίβεια ακόμα να προβλεφθεί μέρες πριν. Ιδιαίτερα σ’ αυτές τις περιόδους της γενικότερης αστάθειας λόγω της κλιματικής κρίσης, η μετάβαση που ανέφερα παραπάνω γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη. Όπως στην περίπτωση πρόσφατα της Θεσσαλονίκης, που το 112 απέτυχε παταγωδώς να ενημερώσει για την έλευση της υπερκαταιγίδας!

Μπορεί όμως το 112 να αναβαθμιστεί και να γίνει πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό με πολύ λίγα χρήματα;

Η απάντηση είναι ναι. Όπως τόνισε και ο διακεκριμμένος ομότιμος καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ακαδημαικός Κ. Χρήστος Ζερεφός:

“Υπάρχουν άριστες και σοβαρές ερασιτεχνικές ομάδες μετεωρολόγων στο διαδίκτυο και ερασιτέχνες μετεωρολόγοι που σε συνεργασία με την ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, δηλαδή τους επιστήμονες και την επίσημη πολιτεία, δύνανται να δώσουν ένα άριστο αποτέλεσμα και με μηδέν κονδύλια”.

Το δύσκολο θεωρώ είναι το πως θα τους κάνεις όλους αυτούς να συνεργαστούν. Είδαμε στην περίπτωση του Κ.Βαρώτσου, στο πρόσφατο παρελθόν, με την ομάδα ΒΑΝ, πως το εγχείρημα του λοιδωρήθηκε και παραπετάχτηκε στην γωνία από μερίδα συναδέλφων του, και την πολιτεία τότε. Ο ίδιος όμως, πρόσφατα βραβεύτηκε στην Ιαπωνία και στο Μεξικό για την φόρμουλα της έγκαιρης πρόγνωσης σεισμών!

Πώς θα επιτευχθεί η συνεργασία ερασιτεχνών, επαγγελματιών και Πολιτείας στην προκειμένη περίπτωση;

Ένας γνώστης Η/Υ θα συνδεθεί μέσω του Google με τον Ευρωπαικό Μετεωρολογικό Δορυφόρο που στείλαμε από κοινού Ελλάδα και Κύπρος, ο οποίος σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους και τις Περιφέρειες και με την ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, μέσω μιας φόρμουλας που θα φτιαχτεί, θα κάνει το 112 πολύ πιο ευέλικτο.

Αναφέρω σαν παράδειγμα για να συμπληρώσω την άποψή του αυτή, τους κυνηγούς ανεμοστρόβιλλων στις Μεσοδυτικές Πολιτείες των Η.Π.Α., όπου ο ερασιτεχνισμός από χομπίστες κυνηγούς καταιγίδων συναντά και συνεργάζεται άρτια με την επιστήμη και σε συνεργασία με την πολιτεία δίνουν κατά το δυνατόν, ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Φυσικά θα υπάρχουν και αποτυχίες, όμως θα είναι πολύ λιγότερες από τις επιτυχίες!

Στο Πανευρωπαικό Συνέδριο Μετεωρολογίας που έλαβε χώρα στο Νταβός τον περασμένο Οκτώβριο του 2023, στο οποίο συμμετείχε η Ελλάδα και η Κύπρος, αναπτύχθηκε η θεωρία αυτή από τον κ. Ζερεφό που όμως δεν έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής απο ορισμένους Μετεωρολόγους.

Ο κ. Ζερεφός όμως τόνισε πως πάντα όταν σκέφτεσαι να κάνεις κάτι πρωτοποριακό για την χώρα σου, και αυγά θα σπάσεις και την επίσημη πολιτεία και συναδέλφους σου θα πικράνεις! 

ΥΓ. Η ιστορία του κ. Παναγιώτη Βαρώτσου και της ομάδας Β.Α.Ν. επαναλαμβάνεται, παρόλα αυτά, ούτε σαν άποψη δεν θέλουν να λέγονται τέτοια μερικοί!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share post:

[tds_leads title_text="Εγγραφή" input_placeholder="Email" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_checkbox="yes" pp_msg="JUNFJTg4JUNGJTg3JUNGJTg5JTIwJUNFJUI0JUNFJUI5JUNFJUIxJUNFJUIyJUNFJUFDJUNGJTgzJUNFJUI1JUNFJUI5JTIwJUNFJUJBJUNFJUIxJUNFJUI5JTIwJUNFJUIxJUNGJTgwJUNFJUJGJUNFJUI0JUNFJUFEJUNGJTg3JUNFJUJGJUNFJUJDJUNFJUIxJUNFJUI5JTIwJUNGJTg0JUNFJUI3JUNFJUJEJTIwJTNDYSUyMGhyZWYlM0QlMjIlMjMlMjIlM0UlQ0UlQTAlQ0UlQkYlQ0UlQkIlQ0UlQjklQ0YlODQlQ0UlQjklQ0UlQkElQ0UlQUUlMjAlQ0UlOTElQ0YlODAlQ0UlQkYlQ0YlODElQ0YlODElQ0UlQUUlQ0YlODQlQ0UlQkYlQ0YlODUlM0MlMkZhJTNFLg==" f_title_font_family="" f_title_font_size="eyJhbGwiOiIyNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMjAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyMiJ9" f_title_font_line_height="1" f_title_font_weight="700" f_title_font_spacing="-1" msg_composer="success" display="column" gap="10" input_padd="eyJhbGwiOiIxNXB4IDEwcHgiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxMnB4IDhweCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCA2cHgifQ==" input_border="1" btn_text="Εγγραφή" btn_tdicon="tdc-font-tdmp tdc-font-tdmp-arrow-right" btn_icon_size="eyJhbGwiOiIxOSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE3IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNSJ9" btn_icon_space="eyJhbGwiOiI1IiwicG9ydHJhaXQiOiIzIn0=" btn_radius="3" input_radius="3" f_msg_font_family="" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_msg_font_weight="600" f_msg_font_line_height="1.4" f_input_font_family="653" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEzIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMiJ9" f_input_font_line_height="1.2" f_btn_font_family="" f_input_font_weight="500" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_btn_font_line_height="1.2" f_btn_font_weight="700" f_pp_font_family="" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_pp_font_line_height="1.2" pp_check_color="#000000" pp_check_color_a="#f15b27" pp_check_color_a_h="#f15b27" f_btn_font_transform="uppercase" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGUiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM1IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGVfbWF4X3dpZHRoIjoxMTQwLCJsYW5kc2NhcGVfbWluX3dpZHRoIjoxMDE5LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" msg_succ_radius="2" btn_bg="#f15b27" btn_bg_h="#f15b27" title_space="eyJwb3J0cmFpdCI6IjEyIiwibGFuZHNjYXBlIjoiMTQiLCJhbGwiOiIxOCJ9" msg_space="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIwIDAgMTJweCJ9" btn_padd="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCJ9" msg_padd="eyJwb3J0cmFpdCI6IjZweCAxMHB4In0=" unsub_msg="JUNFJTg4JUNGJTg3JUNFJUI1JUNGJTg0JUNFJUI1JTIwJUNFJUFFJUNFJUI0JUNFJUI3JTIwJUNFJUI1JUNFJUIzJUNFJUIzJUNGJTgxJUNFJUIxJUNGJTg2JUNFJUI1JUNFJUFGJTIwJUNGJTgzJUNFJUI1JTIwJUNFJUIxJUNGJTg1JUNGJTg0JUNFJUFFJUNFJUJEJTIwJUNGJTg0JUNFJUI3JTIwJUNFJUJCJUNFJUFGJUNGJTgzJUNGJTg0JUNFJUIxJTIwJUNFJUIxJUNFJUJCJUNFJUJCJUNFJUI3JUNFJUJCJUNFJUJGJUNFJUIzJUNGJTgxJUNFJUIxJUNGJTg2JUNFJUFGJUNFJUIxJUNGJTgyIQ=="]
spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό

Φεστιβάλ Τεχνών Φοινικίου

📆Φεστιβάλ Τεχνών Φοινικίου στις 15 ως και τις 30...

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Δωδώνης Γ. Παπαδιαμάντης

📌Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο τέως Δήμαρχος Δωδώνης...

Ο Αντρέας Γεωργίου διαφημίζει τα Ιωάννινα με το «Ταμπού»

🎞️Ένα εντυπωσιακό βίντεο με εικόνες από τα Ιωάννινα, την...

Χάρης Βαρθακούρης και Γιάννης Βαρδής στα Γιάννινα

💥Ο Χάρης Βαρθακούρης και ο Γιάννης Βαρδής ύστερα από...