Επτά τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε κίνδυνο κλεισίματος

Ημερομηνία:

❗️Εκτενή ανάλυση του μαθηματικού- ερευνητή Στράτου Στατηγάκη για τις σχολές που κινδυνεύουν να κλείσουν με την λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ και δημοσιεύεται στη Ναυτεμπορική, χτυπάει έναν ακόμη κώδωνα κινδύνου για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

❗️Τον κίνδυνο συρρίκνωσης άλλωστε είχε επισημάνει εδώ  και μερικές ημέρες η ίδια η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, τον οποίο ωστόσο δεν συμμερίστηκαν πολλοί φορείς της αυτοδιοίκησης. Ανάμεσα σε αυτούς το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου με την πλειοψηφία του αλλά και οι πλειοψηφίες των Δημοτικών Συμβουλίων της Άρτας και της Πρέβεζας.

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Στρατηγάκη που στηρίζεται στις επιλογές των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τα τελικά αποτελέσματα, στους αδύναμους κρίκους περιλαμβάνονται επτά τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μάλιστα ορισμένα εξ αυτών μετρούν πολλά χρόνια λειτουργίας και δεν προέρχονται από το πρώην ΤΕΙ.

Αυτά λοιπόν που θα κινδυνεύσουν άμεσα είναι τα ακόλουθα:

-Φιλολογίας

-Μαθηματικών

-Ιστορίας- Αρχαιολογίας

-Λογιστικής

-Γεωπονίας

-Φυσικής

-Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής

«Οι αλλαγές στο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα είναι πολύ μεγάλες, αλλά δεν θα γίνουν αμέσως με την έναρξη λειτουργίας των ιδιωτικών ΑΕΙ. Θα γίνουν σταδιακά, ανάλογα και με την ανταπόκριση που θα έχουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ από τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Το αναμενόμενο είναι οι κάτοικοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν τα ιδιωτικά και τα παιδιά τους να σπουδάσουν αυτό ακριβώς που θέλουν και όχι να τρέχουν σε κάποιο Πανεπιστήμιο της περιφέρειας και να μη σπουδάσουν αυτό που θέλουν. Αυτό φυσικά έχει να κάνει και με τις σπουδές που θα προσφέρουν τα ιδιωτικά που θα έρθουν στην Ελλάδα.

Υπάρχει χρόνος αν θελήσουν τα περιφερειακά Πανεπιστήμια να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν. Θα πρέπει να καταργήσουν κάποια Τμήματα που δεν έχουν ζήτηση και να φτιάξουν καινούρια Τμήματα υψηλής ζήτησης, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά. Πρέπει δηλαδή να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της αγοράς, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση του κ. Στρατηγάκη.

Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πρέπει να τονιστεί ότι άνω του 70% των φοιτητών που εισάγονται σε ετήσια βάση είναι εκτός Ηπείρου και άνω του 50% προέρχονται από την Αθήνα και τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα τελευταία δύο χρόνια χάθηκε μεγάλος αριθμός φοιτητών λόγω της Βάσης Εισαγωγής και μάλιστα σε σχολές που θεωρούνται παραδοσιακές.

Πηγή: Epirus Post

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share post:

Εγγραφή

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό

Μία στις τέσσερις οικογένειες θα ταξιδέψει για το Πάσχα

Αλλαγές στις πασχαλινές καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων...

Η Sophia το ρομπότ, πάει στην Κρήτη και θέλει να επισκεφθεί την Κνωσό

Θα παρευρεθεί στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής και θα έχει επαφές με τοπικούς...

Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς βάζω – Λεπτομέρειες για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Ευρωεκλογές 2024:  Ο εκλογέας βάζει σταυρό προτίμησης στο κόμμα ή...

«Minerva red»: Το φαινόμενο που έπνιξε την Ελλάδα στην αφρικανική σκόνη (χάρτες)

Καιρός: Απίστευτες εικόνες κατέγραψαν οι δορυφόροι Η Ελλάδα μετατράπηκε σε......