Για λίγους το Μέτρο 5.2 που δίνει 350 για αγορά προβάτων και έως 4.700 ευρώ για στέγη ανά ζώο

Ημερομηνία:

✅️Περί τα 110.000 ευρώ θα µπορέσει να λάβει από το Μέτρο 5.2, αν πρώτα βέβαια τα ξοδέψει, ένας προβατοτρόφος που αγοράζει 120 ζώα ξενικής φυλής, χτίζει προβατοστάσιο (τύπου τολ), ένα αµελκτήριο και αγοράζει και µία αµελκτική µηχανή γρήγορης εξόδου 12 θέσεων. Αντίστοιχα για αγορά µίας αγελάδας γαλακτοπαραγωγής δικαιολογούνται έξοδα έως 2.300 ευρώ και για αγορά µελισσοσµηνών 60 ευρώ/παραφυάδα.

👉Τα παραπάνω ποσά προκύπτουν από τα λεγόµενα «εύλογα κόστη» που φιλοξενούνται στην πρόσκληση ύψους 40 εκατ. ευρώ, που τρέχει έως τις 30 Απριλίου 2024, και αφορά αποκλειστικά κτηνοτρόφους (πρόβατα, βοοειδή) και µελισσοκόµους που έχουν υποστεί ζηµιές από τον Daniel και τις καλοκαιρινές πυρκαγιές του 2023 (Περιφέρεια Θεσσαλίας, ∆ήµοι ∆οµοκού, Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου). Ωστόσο οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να γνωρίζουν:

▪️Πρώτον, ότι πρώτα θα πρέπει να ξοδέψουν χρήµατα (είτε δικά τους είτε µέσω δανεισµού), να υλοποιήσουν µέρος της επένδυσης, να κάνουν αίτηση πληρωµής και τέλος να λάβουν πίσω τα λεφτά τους. Προφανώς, ρευστότητα στην πλειοψηφία των πληττόµενων και µάλιστα τέτοιου µεγέθους µοιάζει ανέφικτη, ενώ ούτε ο δανεισµός είναι εύκολη υπόθεση παρά τις συννενοήσεις που έχουν γίνει µε Τράπεζες. Όλα τα παραπάνω θα λύνονταν µε τη µέθοδο «εκχώρησης ενίσχυσης προς τους προµηθευτές», κάτι που οι αρµόδιες αρχές αρνούνται ή δεν µπορούν (κυρίως λόγω των περιορισµένων δυνατοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ) να ενσωµατώσουν στο ΠΑΑ.

▪️∆εύτερον, ζητείται φορολογική και ασφαλιστική ενηµερότητα. Εδώ µιλάµε για περιπτώσεις ανθρώπων που έχει καταστραφεί µερικά ή ολοκληρωτικά η επιχείρησή τους, οπότε η απαίτηση αυτή, µοιάζει παράλογη και µάλλον ξέµεινε από τα Σχέδια Βελτίωσης

Ποσά και ποσοστά στήριξης

Το ποσοστό στήριξης για τις δαπάνες είναι στο 100% της υλοποιηµένης επένδυσης. Καλύπτονται οι επενδύσεις για χτίσιµο στάβλων, η αγορά εξοπλισµού (π.χ αµελκτήρια), αγοράς ζωικού κεφαλαίου (µέχρι τον αριθµό ζώων που είχε στην αρχική κατάσταση ο δικαιούχος) και απόκτησης συστηµάτων ενεργειακής αυτονοµίας. Ο ανώτατος επιλέξιµος προϋπολογισµός ανά παραγωγό θα ανέρχεται έως τις 250.000 ευρώ σε περιπτώσεις µετεγκατάστασης ή ανέγερσης γεωργικών κτιρίων και κατασκευών όταν έχει επέλθει ολοσχερής καταστροφή, ενώ σε περιπτώσεις επιδιόρθωσης υφιστάµενης κτιριακής εγκατάστασης έως τις 100.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share post:

Εγγραφή

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό

Μία στις τέσσερις οικογένειες θα ταξιδέψει για το Πάσχα

Αλλαγές στις πασχαλινές καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων...

Η Sophia το ρομπότ, πάει στην Κρήτη και θέλει να επισκεφθεί την Κνωσό

Θα παρευρεθεί στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής και θα έχει επαφές με τοπικούς...

Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς βάζω – Λεπτομέρειες για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Ευρωεκλογές 2024:  Ο εκλογέας βάζει σταυρό προτίμησης στο κόμμα ή...

«Minerva red»: Το φαινόμενο που έπνιξε την Ελλάδα στην αφρικανική σκόνη (χάρτες)

Καιρός: Απίστευτες εικόνες κατέγραψαν οι δορυφόροι Η Ελλάδα μετατράπηκε σε......