Γλυκή: Χώματα και νερό με ιστορία | Χαράλαμπος Κόνιας

Ημερομηνία:

Αγαπητοί αναγνώστες σας χαιρετώ!

Σήμερα θα μιλήσουμε για τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής μου, την Γλυκή του νομού Θεσπρωτίας. Η Γλυκή είναι ένα από τα χωριά του κάμπου του Αχέροντα και βρίσκεται στην αρχή μιας πολύ εύφορης κοιλάδας με πολύ καλή παραγωγή σε εσπεριδοειδή, τριφύλλι, καλαμπόκι και τα παλαιότερα χρόνια σε ρύζι. Δυτικά της, έχει τον Αχέροντα ποταμό που καταλήγει σε ένα επίσης υπέροχο χωριό την Αμμουδιά, όπου και σχηματίζει δέλτα και ανατολικά της τα βουνά της Παραμυθιάς.

Ανήκει στην Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργης και έχει μία εκκλησία στο κέντρο του χωριού, τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που είναι χτισμένος σε πολύ πρόσφατα χρόνια. Δίπλα του ακριβώς βρίσκεται και ένας παλαιοχριστιανικός ναός που ανάγεται στον τέταρτο αιώνα μετά Χριστού, ο οποίος παράκμασε, γκρεμίστηκε, ξαναχτίστηκε μεταγενέστερα και επισκευάστηκε πολλές φορές μέχρι που εγκαταλείφθηκε εντελώς και χτίστηκε ο νέος δίπλα.

Ο πρώτος ναός λέγεται ότι ήταν του Αγίου Δονάτου ο οποίος είναι και πολιούχος Άγιος του χωριού. Ο Άγιος Δονάτος σύμφωνα με την παράδοση σκότωσε ένα στοιχειό/φίδι που μόλυνε με το δηλητήριο του τα νερά του ποταμού, καθιστώντας τα μη πόσιμα. Επισκεπτόμενοι των ποταμό μπορείτε να βρείτε αυτή την τρύπα που μέχρι σήμερα λέγεται τρύπα του στοιχειού και βγάζει κρύο, κρυστάλλινο και γλυκό νερό. Μετά από αυτό το γεγονός, τα νερά γλύκισαν και από εκεί έλκει το όνομα του το χωριό.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το χωριό πήρε το όνομα του από ένα λιμένα που βρισκόταν εκεί. Αυτός ο λιμένας λεγόταν Γλυκής λιμήν και αναφέρεται από τον Στράβονα. Ενδεχομένως το τωρινό χωριό να βρίσκεται στον οικισμό Εύροια που ήταν έδρα του του εκκλησιαστικού Επίσκοπου, σύμφωνα με της βυζαντινές πηγές.

Έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα αρχαίου οικισμού των ελληνιστικών χρόνων που συνέχισε να υπάρχει μέχρι τα βυζαντινά χρόνια. Οι ογκόλιθοι στην βάση όπως και οι κίονες δωρικού ρυθμού της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας ενδεχομένως να αποτελούν μέρη αρχαίου ελληνικού ναού καθώς τον 4ο αιώνα μ.Χ, οι λιθοξόοι δεν διέθεταν τεχνογνωσία λάξευσης τόσο μεγάλων ογκόλιθων. Επίσης, μαρμάρινο θραύσμα αγνώστου χρονολογήσεως θα βρείτε και εντοιχισμένο στον ναό του Αγίου Ιωάννη της Γλυκής, το οποίο επίσης ενδέχεται να είναι μέρος του αρχαίου ναού.

Στο κέντρο του χωριού βρισκόταν και ένα κάστρο κατά την οθωμανική επικυριαρχία, από το οποίο έλεγχαν την περιοχή οι Οθωμανοί. Σήμερα έχουν μείνει μόνο ερείπια.

Στο απόγειο της δύναμης των Σουλιωτών, τα χωριά του κάμπου αυτού, όπως και κάποια άλλα στις πέριξ πλαγιές, είχαν αποκτήσει ελευθερία, διότι οι Οθωμανοί δεν τολμούσαν να ζητήσουν φόρους και είχαν εγκαταλείψει τις προσπάθειες για επικυριαρχία.

Για κάποιον που αγαπά την φύση, η Γλυκή είναι ο τέλειος προορισμός. Είναι εστία δροσιάς και προσφέρει πολλές δραστηριότητες. Μπορείτε να πάτε για ιππασία στο ποτάμι ή και εκτός νερού. Ο ποταμός επίσης, προσφέρεται για βόλτες με βάρκα ακόμη και για μικρά παιδιά, καθώς η ορμητικότητα του το καλοκαίρι πέφτει και βρίσκεται στα ελάχιστα της τον Αύγουστο.

Στον ποταμό υπάρχει επίσης το μεγαλύτερο Zip Line στην Ελλάδα με μήκος 320 μέτρα. Μια μοναδική εμπειρία που αξίζει τον κόπο σας! Έχει ταβέρνες και καφετέριες κατά μήκος του ποταμού και από στις δύο μεριές. Διαθέτει πολλά καταλύματα ευρείας κλίμακας κόστους. Επιπλέον, διαθέτει και ένα λαογραφικό μουσείο που ενδεχόμενος να βρείτε ανοιχτό το καλοκαίρι κοντά στο κέντρο. 

Στην δεξιά μεριά του ποταμού ξεκινάει το μονοπάτι για το Σούλι. Είναι μια σχετικά δύσκολη διαδρομή (αν πάτε το καλοκαίρι) και η μορφολογία του εδάφους δεν βοηθάει και πολύ τον πεζοπόρο. Επίσης, δεν έχει μεγάλη κάλυψη από δέντρα, καθιστώντας τους ορειβάτες εκτεθειμένους στον ήλιο. Είναι όμως μια διαδρομή με απίστευτη ομορφιά που διαρκεί περίπου τέσσερεις με πέντε ώρες με έναν μέτριο προς αργό ρυθμό περπατήματος που θα σας βγάλει κάτω από το κάστρο της Κιάφας και θα σας προσφέρει μια θέα (όταν φτάσετε στο κάστρο) που αξίζει όλον αυτό τον κόπο.

Για όσους απέχουν μια με δύο ώρες είναι ο τέλειος προορισμός για αυθημερόν βόλτα τα καλοκαίρια ή και τις αλκυονίδες μέρες του χειμώνα. Τέλος, έλκει πολύ κόσμο την εργατική πρωτομαγιά, την καθαρά Δευτέρα, στην γιορτή του πολιούχου Αγίου Δονάτου, και τέλος Απριλίου όπου έχει και πανηγύρι. Μεγάλο πανηγύρι έχει επίσης και τον δεκαπενταύγουστο που γιορτάζει η Παναγία, το οποίο μαζεύει πολύ κόσμο λόγο αδειούχων που επιστρέφουν στο χωριό για λίγες μέρες ανάπαυσης.

Κάντε μας ένα σχόλιο στις δημοσιεύσεις της στήλης στο προφίλ της ιστοσελίδας στο facebook και γράψτε μας για τον τόπο καταγωγής σας, για κάτι που ξέρετε και δεν συμπεριληφθεί στο άρθρο ή για το πιο χωριό/πόλη θέλετε να αναφέρεται το επόμενο!        

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share post:

[tds_leads title_text="Εγγραφή" input_placeholder="Email" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_checkbox="yes" pp_msg="JUNFJTg4JUNGJTg3JUNGJTg5JTIwJUNFJUI0JUNFJUI5JUNFJUIxJUNFJUIyJUNFJUFDJUNGJTgzJUNFJUI1JUNFJUI5JTIwJUNFJUJBJUNFJUIxJUNFJUI5JTIwJUNFJUIxJUNGJTgwJUNFJUJGJUNFJUI0JUNFJUFEJUNGJTg3JUNFJUJGJUNFJUJDJUNFJUIxJUNFJUI5JTIwJUNGJTg0JUNFJUI3JUNFJUJEJTIwJTNDYSUyMGhyZWYlM0QlMjIlMjMlMjIlM0UlQ0UlQTAlQ0UlQkYlQ0UlQkIlQ0UlQjklQ0YlODQlQ0UlQjklQ0UlQkElQ0UlQUUlMjAlQ0UlOTElQ0YlODAlQ0UlQkYlQ0YlODElQ0YlODElQ0UlQUUlQ0YlODQlQ0UlQkYlQ0YlODUlM0MlMkZhJTNFLg==" f_title_font_family="" f_title_font_size="eyJhbGwiOiIyNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMjAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyMiJ9" f_title_font_line_height="1" f_title_font_weight="700" f_title_font_spacing="-1" msg_composer="success" display="column" gap="10" input_padd="eyJhbGwiOiIxNXB4IDEwcHgiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxMnB4IDhweCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCA2cHgifQ==" input_border="1" btn_text="Εγγραφή" btn_tdicon="tdc-font-tdmp tdc-font-tdmp-arrow-right" btn_icon_size="eyJhbGwiOiIxOSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE3IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNSJ9" btn_icon_space="eyJhbGwiOiI1IiwicG9ydHJhaXQiOiIzIn0=" btn_radius="3" input_radius="3" f_msg_font_family="" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_msg_font_weight="600" f_msg_font_line_height="1.4" f_input_font_family="653" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEzIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMiJ9" f_input_font_line_height="1.2" f_btn_font_family="" f_input_font_weight="500" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_btn_font_line_height="1.2" f_btn_font_weight="700" f_pp_font_family="" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_pp_font_line_height="1.2" pp_check_color="#000000" pp_check_color_a="#f15b27" pp_check_color_a_h="#f15b27" f_btn_font_transform="uppercase" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGUiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM1IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGVfbWF4X3dpZHRoIjoxMTQwLCJsYW5kc2NhcGVfbWluX3dpZHRoIjoxMDE5LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" msg_succ_radius="2" btn_bg="#f15b27" btn_bg_h="#f15b27" title_space="eyJwb3J0cmFpdCI6IjEyIiwibGFuZHNjYXBlIjoiMTQiLCJhbGwiOiIxOCJ9" msg_space="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIwIDAgMTJweCJ9" btn_padd="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCJ9" msg_padd="eyJwb3J0cmFpdCI6IjZweCAxMHB4In0=" unsub_msg="JUNFJTg4JUNGJTg3JUNFJUI1JUNGJTg0JUNFJUI1JTIwJUNFJUFFJUNFJUI0JUNFJUI3JTIwJUNFJUI1JUNFJUIzJUNFJUIzJUNGJTgxJUNFJUIxJUNGJTg2JUNFJUI1JUNFJUFGJTIwJUNGJTgzJUNFJUI1JTIwJUNFJUIxJUNGJTg1JUNGJTg0JUNFJUFFJUNFJUJEJTIwJUNGJTg0JUNFJUI3JTIwJUNFJUJCJUNFJUFGJUNGJTgzJUNGJTg0JUNFJUIxJTIwJUNFJUIxJUNFJUJCJUNFJUJCJUNFJUI3JUNFJUJCJUNFJUJGJUNFJUIzJUNGJTgxJUNFJUIxJUNGJTg2JUNFJUFGJUNFJUIxJUNGJTgyIQ=="]
spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό

Φεστιβάλ Τεχνών Φοινικίου

📆Φεστιβάλ Τεχνών Φοινικίου στις 15 ως και τις 30...

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Δωδώνης Γ. Παπαδιαμάντης

📌Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο τέως Δήμαρχος Δωδώνης...

Ο Αντρέας Γεωργίου διαφημίζει τα Ιωάννινα με το «Ταμπού»

🎞️Ένα εντυπωσιακό βίντεο με εικόνες από τα Ιωάννινα, την...

Χάρης Βαρθακούρης και Γιάννης Βαρδής στα Γιάννινα

💥Ο Χάρης Βαρθακούρης και ο Γιάννης Βαρδής ύστερα από...