Δύσκολα για τους κτηνοτρόφους, υποχωρούν οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα

Ημερομηνία:

Άσχημα μαντάτα έφερε ο νέος χρόνος για τους κτηνοτρόφους, καθώς τα τιμολόγια με τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα, που «έκοψαν» γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές επιχειρήσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας, ήταν μειωμένες.

Μετά την τακτική κωλυσιεργίας, που ακολούθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς οι παραδόσεις αιγοπρόβειου γάλακτος γίνονταν ως επί το πλείστον χωρίς τιμή, επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια, με τους κτηνοτρόφους της χώρας να αντιμετωπίζουν πλέον θέμα επιβίωσης.

Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών κινούνταν σε «κόκκινες» γραμμές, ενώ δεν ήταν λίγες εκείνες οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκομικές επιχειρήσεις, οι οποίες απέφευγαν καταλήξουν σε συμφωνία και να κλείσουν συμβόλαια, ασκώντας συγχρόνως πιέσεις προκειμένου να υποχωρήσει η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα.

Τελικά, τα συμβόλαια που πήραν στα χέρια τους κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία ήταν μειωμένα, με την τιμή στο πρόβειο γάλα να κυμαίνεται από 1,50 έως 1,55 ευρώ/κιλό, μια τιμή που απέχει από τον στόχο του 1,70 ευρώ/κιλό αλλά και από την περσινή τιμή του 1,60 έως 1,65 ευρώ/κιλό. Χαμηλότερες όμως τιμές, στο 1,46 ευρώ/κιλό (από 1,60 ευρώ/κιλό το 2022/23) κλείστηκαν για το γάλα των κτηνοτρόφων του Συνεταιρισμού της Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

Να σταματήσει ο εκβιασμός από τις γαλακτοβιομηχανίες μέσω των τιμών γάλακτος και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη στις συναλλαγές τους με τους κτηνοτρόφους, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Η άσχημη αυτή εξέλιξη είχε ουσιαστικά προδιαγραφεί από τις αρχές του φθινοπώρου, όταν οι γαλακτοβιομηχανίες προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να κλείσουν συμφωνίες για τη νέα γαλακτοκομική σεζόν προς όφελός τους, χρησιμοποιούσαν ως πρόσχημα τη μείωση της κατανάλωσης φέτας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, την ώρα μάλιστα που η τιμή της φέτας παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα για τον καταναλωτή.

Έτσι, με την έλευση του νέου χρόνου και των νέων τιμολογίων, οι κτηνοτρόφοι βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο να παλεύουν να κρατήσουν ζωντανές τις εκμεταλλεύσεις τους, να διατηρήσουν τα κοπάδια τους και να παραμείνουν οι ίδιοι στην παραγωγή.

Ήδη οι κτηνοτρόφοι της χώρας έχουν προειδοποιήσει, ότι αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές συμφωνίες τότε η ελληνική κτηνοτροφία, θα δεχτεί ένα ακόμα χτύπημα, που σίγουρα θα οδηγήσει αρκετούς του χώρου είτε να μειώσουν τα κοπάδια τους είτε ακόμα και να εγκαταλείψουν.

Μια προειδοποίηση, που δεν αποτελεί «τουφεκιά στον αέρα», καθώς ήδη τα τελευταία χρόνια τόσο ο αριθμός των ζώων όσο και των κτηνοτρόφων έχει μειωθεί σημαντικά.

Αποκαλυπτικά είναι άλλωστε τα στοιχεία: Μόλις πέρσι σχεδόν 10.000 αιγοπροβατοτρόφοι και 300 αγελαδοτρόφοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Χαρακτηριστικά είναι και τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, όπου τον Σεπτέμβριο του 2023 παρέδωσαν 14.471.968 κιλά (15.545.919 κιλά τον 9ο/2022) πρόβειο γάλα περί τους 9.833 (10.614 τον Σεπτέμβριο 2022) κτηνοτρόφους, ενώ τον επόμενο μήνα τον Οκτώβριο του 2023, οι αντίστοιχες παραδόσεις έφτασαν τα 15.752.059 κιλά (15.895.050 κιλά τον Οκτώβριο του 2022( από 8.498 κτηνοτρόφους (8.720 τον Οκτώβριο του 2022).

Στην κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί τόσο η απώλεια ενισχύσεων καθώς μεγάλη μερίδα των κτηνοτρόφων τις έλαβε «πετσοκομμένες», όσο και το κόστος παραγωγής, το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Πηγή: Epirus Post

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share post:

Εγγραφή

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό

Bulgari: Πώς οι… Βλάχοι από τα Τζουμέρκα έφτιαξαν έναν από τους διασημότερους οίκους κοσμημάτων

📌Όταν στις 16 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ο θάνατος της Μαρίνας Βούλγαρη στη Ρώμη,...

Σε μισοάδειο στάδιο η «Πίτα του Ηπειρώτη»

📌Η Πίτα του Ηπειρώτη, η κορυφαία εκδήλωση της Πανηπειρωτικής...

Στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά βρέθηκε η ομάδα του ΔΝΟΗ για τον 1ο αγώνα αξιολόγησης του 2024

📍 Στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά βρέθηκε η ομάδα...

Μαρινάκης: Με το νέο Ποινικό Κώδικα δεν θα αναστέλλονται οι ποινές για όσους καταστρέφουν περιουσίες

‼️Τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει μια ακόμα πιο δίκαιη...