🍞 Μύθοι, αλήθειες, μυστικά για το προζύμι και το ηπειρώτικο ψωμί, αλλά και συνταγές για ψωμιά συμπαγή, αρωματικά και πεντανόστιμα, από τον Άκη Λιοκάτη, Γιαννιώτη γέννημα-θρέμμα.
🏘️Είμαστε στο Aσβεστοχώρι, ένα ορεινό χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Γιάννενα, στις πλαγιές της Μεγάλης Τσούκας. Τούτο το χωριό είναι ένας από τους μικρούς ορεινούς οικισμούς της Πίνδου και πήρε το όνομά του την εποχή της Τουρκοκρατίας, από τα ασβεστοκάμινα που συντηρούσε εδώ ο Αλή Πασάς. Λιγοστά κοπάδια με πρόβατα και γελάδια βόσκουν στις πράσινες πλαγιές του και χωραφάκια με μποστανικά κυκλώνουν τα σπίτια του, με κότες να τσιμπολογούν εδώ κι εκεί. Είναι μεσημεράκι στα τέλη Νοέμβρη, κι εμείς φοράμε ακόμα κοντομάνικα. Ανήκουστο για τέτοια μέρη, είναι αλλόκοτος ο καιρός τα τελευταία χρόνια. Μπορεί το πρωί η παγωνιά να απλώνει πάχνη στο χορτάρι και οι σκιερές γωνιές να πρασινίζουν από τα μούσκλια της υγρασίας, μόλις όμως ο ήλιος σηκωθεί για τα καλά, η γη βγάζει τους ατμούς της και η ζέστη θυμίζει καλοκαίρι στο τελείωμά του.
Δείτε περισσότερα εδώ.
Πηγή: kathimerini.gr