Ο Ακάθιστος Ύμνος: Το λυρικό ποίημα μιας απαράμιλλης ομορφιάς

Ημερομηνία:

🙏Ο Ακάθιστος Ύμνος, ψαλλόμενος πέντε συνεχόμενες Παρασκευές πριν την 25η Μαρτίου στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αποτελεί ύμνο αφιερωμένο στην Παναγία.

❤️Η λατρεία προς την Θεοτόκο χρονολογείται από την ίδρυση της Εκκλησίας, με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία να Την τιμά ιδιαίτερα. Πριν την επίσημη υιοθέτησή του το 626 μ.Χ., ο ύμνος, έργο πολλών υμνογράφων, ονομαζόταν απλώς “Ύμνος”.

ℹ️Ο Ακάθιστος Ύμνος ονομάστηκε έτσι προς τιμήν ενός θαύματος που αποδίδεται στην Παναγία. Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, πολεμώντας τους Πέρσες, αντιμετώπισε ξαφνικά βαρβαρικές ορδές στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την πολιορκία, ο Πατριάρχης Σέργιος, κρατώντας εικόνα της Θεοτόκου, την περιέφερε στα τείχη ενισχύοντας το ηθικό. Ξαφνικά, καταιγίδα κατέστρεψε τον εχθρικό στόλο, οδηγώντας σε υποχώρηση.

🧍Οι πιστοί, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, έψαλλαν όρθιοι όλη τη νύχτα στον ναό της Θεοτόκου στις Βλαχέρνες. Ο ύμνος ονομάστηκε “Ακάθιστος”, γιατί ψάλλεται χωρίς να κάθονται οι πιστοί.
Τιμή και απήχηση:

↪️Παρότι ο Ακάθιστος Ύμνος είναι Ορθόδοξη λειτουργία, έχει τιμηθεί και από άλλα χριστιανικά δόγματα. Η λυρική ποιότητα και η απλότητα, με θέμα την Ενσάρκωση του Θεού, τον καθιστούν δημοφιλή. Η μελετήτρια Έμμυ Καραβέλλα ερμηνεύει τον ύμνο ως έκφραση της ανάγκης του ανθρώπου να δοξάζει το ιερό, με την Ενσάρκωση του Θεού μέσω της Παναγίας να αποτελεί ύψιστο μυστήριο.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Πηγή: www.himara.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share post:

Εγγραφή

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό

Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Η Ευρώπη χάνει ανταγωνιστικότητα εδώ και 25 χρόνια

🇪🇺«Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος του...

Συγκλονίζει φίλος του ΠΑΟΚ που βρέθηκε στο Μπριζ: «Μας χτυπούσαν σαν να είμαστε ζώα»

⚫⚪ΠΑΟΚ: Η περιγραφή του Γιάννη Παπαγεωργίου, φίλου των ασπρόμαυρων που...

Σκρέκας: Στόχος το αρνί κάτω από 10 ευρώ το Πάσχα

🗣️«Τα μέτρα σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν», τόνισε αναφορικά...

Ο μικρός Χρήστος αφήνει μπαλόνι στον ουρανό για τη μαμά του που χάθηκε στα Τέμπη

🎈 Ένα μπαλόνι στον ουρανό αφήνει ο μικρός Χρήστος...