Βυζαντινή Εβδομάδα στην Άρτα με ανάδειξη εθίμων και μνημείων

Ημερομηνία:

📌Η πόλη της Άρτας, ανάμεσα στον παλμό της παράδοσης και της σύγχρονης ζωής, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη Μεγάλη Εβδομάδα με μια σειρά εκδηλώσεων, που αναδεικνύουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

📆Έτσι, από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Τρίτη 7 Μάϊου 2024  οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της  Άρταςκαι της γύρω περιοχής,  θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στον πλούτο της Βυζαντινής κληρονομιάς και των τοπικών εθίμων μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

🏺Τα Βυζαντινά Μνημεία, αυτοί οι αρχαιολογικοί θησαυροί που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία της περιοχής, θα βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων. Στον ναό  της Παναγίας της Παρηγορήτισσας, στην Αγία Θεοδώρα, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, στον Άγιο Βασίλειο, στις γραφικές γειτονιές της πόλης, θα ζωντανέψουν έθιμα, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν – ταυτόχρονα – την αρχιτεκτονική και την ιστορία αυτών των μνημείων.

ℹ️ Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Βυζαντινή Άρτα αναδεικνύει τη μεγάλη προσέλευση των επισκεπτών που αναζητούν μια μοναδική εμπειρία πολιτισμού και παράδοσης. Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε αυτήν την εορταστική εβδομάδα και να ανακαλύψετε το κατανυκτικό Πάσχα της Άρτας, όπου η ιστορία συναντά τη σύγχρονη ζωή με έναν μοναδικό τρόπο.

↪️Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Δήμο Αρταίων με την ευγενική αρωγή της Ι.Μητρόπολης Άρτας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας.

📆Το πρόγραμμα

▪️Την Μεγάλη Δευτέρα στις δώδεκα το μεσημέρι θα δοθεί πασχαλινή συναυλία στον Ιερό Ναό της Παρηγορήτισσας με τη Νεανική Ορχήστρα Ντο Ρε Μι του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.

▪️Στις εννιά το βράδυ, στην πλατεία της Αγίας Θεοδώρας θα παρουσιαστούν λαικοί θρήνοι και μοιρολόγια από την ορχήστρα του Χρήστου Τζιτζιμίκα.

▪️Την Μεγάλη Τρίτη, στις εννιά το βράδυ διοργανώνεται η «Ημέρα Φιλαρμονικών» στον πεζόδρομο της Σκουφά με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας.

▪️Την Μεγάλη Τετάρτη, στις οκτώμισι το βράδυ, στο προαύλειο του Ιερού Ναού του Αγίου Βασιλείου, θα παρουσιαστεί μικρό μουσικό δρώμενο με κείμενα από τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

▪️Στις εννιά το βράδυ, στο ευρυχώριο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, δρώμενο με έργα κλασικής περιόδου από τους καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Άρτας.

▪️Την Μεγάλη Πέμπτη, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, στις 11 το πρωί θα αναβιώσει το έθιμο με το βάψιμο των αυγών.

▪️Στις οκτώμισι το βράδυ, ο Σύλλογος Φίλων Ιερού Ναού Αγίας Θεοδώρας αναβιώνει το έθιμο της μεγάλης φωτιάς.

▪️Στις δέκα και μισή το βράδυ σε όλες τις εκκλησίες θα ξεκινήσει με τον παραδοσιακό τρόπο το στόλισμα του Επιταφίου.

▪️Την Μεγάλη Παρασκευή, στις οκτώμισι το βράδυ θα γίνει περιφορά των Επιταφίων στο κέντρο της Άρτας με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Σκουφά.

▪️Το Μεγάλο Σάββατο, στις δέκα το πρωί, στο ιστορικό δημαρχείο της Άρτας θα αναβιώσει το σπάσιμο κανατιών και πιάτων ενώ στις δώδεκα  το βράδυ η Ανάσταση θα γιορταστεί στην πλατεία  της Αγίας Θεοδώρας με πυροτεχνήματα.

Πηγή: epiruspost.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share post:

[tds_leads title_text="Εγγραφή" input_placeholder="Email" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_checkbox="yes" pp_msg="JUNFJTg4JUNGJTg3JUNGJTg5JTIwJUNFJUI0JUNFJUI5JUNFJUIxJUNFJUIyJUNFJUFDJUNGJTgzJUNFJUI1JUNFJUI5JTIwJUNFJUJBJUNFJUIxJUNFJUI5JTIwJUNFJUIxJUNGJTgwJUNFJUJGJUNFJUI0JUNFJUFEJUNGJTg3JUNFJUJGJUNFJUJDJUNFJUIxJUNFJUI5JTIwJUNGJTg0JUNFJUI3JUNFJUJEJTIwJTNDYSUyMGhyZWYlM0QlMjIlMjMlMjIlM0UlQ0UlQTAlQ0UlQkYlQ0UlQkIlQ0UlQjklQ0YlODQlQ0UlQjklQ0UlQkElQ0UlQUUlMjAlQ0UlOTElQ0YlODAlQ0UlQkYlQ0YlODElQ0YlODElQ0UlQUUlQ0YlODQlQ0UlQkYlQ0YlODUlM0MlMkZhJTNFLg==" f_title_font_family="" f_title_font_size="eyJhbGwiOiIyNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMjAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyMiJ9" f_title_font_line_height="1" f_title_font_weight="700" f_title_font_spacing="-1" msg_composer="success" display="column" gap="10" input_padd="eyJhbGwiOiIxNXB4IDEwcHgiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxMnB4IDhweCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCA2cHgifQ==" input_border="1" btn_text="Εγγραφή" btn_tdicon="tdc-font-tdmp tdc-font-tdmp-arrow-right" btn_icon_size="eyJhbGwiOiIxOSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE3IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNSJ9" btn_icon_space="eyJhbGwiOiI1IiwicG9ydHJhaXQiOiIzIn0=" btn_radius="3" input_radius="3" f_msg_font_family="" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_msg_font_weight="600" f_msg_font_line_height="1.4" f_input_font_family="653" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEzIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMiJ9" f_input_font_line_height="1.2" f_btn_font_family="" f_input_font_weight="500" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_btn_font_line_height="1.2" f_btn_font_weight="700" f_pp_font_family="" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_pp_font_line_height="1.2" pp_check_color="#000000" pp_check_color_a="#f15b27" pp_check_color_a_h="#f15b27" f_btn_font_transform="uppercase" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGUiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM1IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGVfbWF4X3dpZHRoIjoxMTQwLCJsYW5kc2NhcGVfbWluX3dpZHRoIjoxMDE5LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" msg_succ_radius="2" btn_bg="#f15b27" btn_bg_h="#f15b27" title_space="eyJwb3J0cmFpdCI6IjEyIiwibGFuZHNjYXBlIjoiMTQiLCJhbGwiOiIxOCJ9" msg_space="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIwIDAgMTJweCJ9" btn_padd="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCJ9" msg_padd="eyJwb3J0cmFpdCI6IjZweCAxMHB4In0=" unsub_msg="JUNFJTg4JUNGJTg3JUNFJUI1JUNGJTg0JUNFJUI1JTIwJUNFJUFFJUNFJUI0JUNFJUI3JTIwJUNFJUI1JUNFJUIzJUNFJUIzJUNGJTgxJUNFJUIxJUNGJTg2JUNFJUI1JUNFJUFGJTIwJUNGJTgzJUNFJUI1JTIwJUNFJUIxJUNGJTg1JUNGJTg0JUNFJUFFJUNFJUJEJTIwJUNGJTg0JUNFJUI3JTIwJUNFJUJCJUNFJUFGJUNGJTgzJUNGJTg0JUNFJUIxJTIwJUNFJUIxJUNFJUJCJUNFJUJCJUNFJUI3JUNFJUJCJUNFJUJGJUNFJUIzJUNGJTgxJUNFJUIxJUNGJTg2JUNFJUFGJUNFJUIxJUNGJTgyIQ=="]
spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό

Φεστιβάλ Τεχνών Φοινικίου

📆Φεστιβάλ Τεχνών Φοινικίου στις 15 ως και τις 30...

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Δωδώνης Γ. Παπαδιαμάντης

📌Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο τέως Δήμαρχος Δωδώνης...

Ο Αντρέας Γεωργίου διαφημίζει τα Ιωάννινα με το «Ταμπού»

🎞️Ένα εντυπωσιακό βίντεο με εικόνες από τα Ιωάννινα, την...

Χάρης Βαρθακούρης και Γιάννης Βαρδής στα Γιάννινα

💥Ο Χάρης Βαρθακούρης και ο Γιάννης Βαρδής ύστερα από...